Şavuot Bayrami İtalyan Sinagogu`nda kutlandi

Tanrı`nın Musa Peygamber`e Sina Dağı`nda On Emir`i verdiği gün olan ve Sivan ayının altıncı ve yedinci gününe rastlayan "Şavuot Bayramı" 4 Haziran Pazar günü İtalyan Sinagogu`nda kutlandı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
4 Haziran Pazar günü geleneksel olarak İtalyan Sinagogu’nda gerçekleşen On Emir’in verilişini ve Yahudilerin Tora’ya kavuşmalarını simgeleyen Şavuot Bayramı kutlamasında  Hahambaşı Rav İsak Haleva ve Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya,  Aşkenaz Cemaati Başkanı Sadi Feldman, İsrail İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai ve  Onursal Başkan Bensiyon Pinto’nun,  yanı sıra Başkan Vekili  Sami Herman, Başkan Yardımcısı Robert Abudara, cemaatin çeşitli kurum, kuruluş ve dernek başkanları, sinagog cemaatleri başkanları ve  yahidler de hazır bulundu.
Tören, İtalyan Sinagogu Vakfı Başkanı Nissim Behar’ın yaptığı konuşmayla başladı. Behar,  Şavuot Bayramı’nın sinagoglarında  kutlanmasından mutluluk duyduklarını belirttikten sonra sinagogun tarihçesinden söz etti. İtalyan Sinagogu Vakfı Başkanı: "Hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan açılan asırlık sinagogumuzu ayakta tutmak en önemli vazifemizdir. Bu da siz değerli yahidlerin katılımlarıyla olacaktır. Hepinize katılımınız için teşekkür eder, Şavuot Bayramınızı kutlarım." Sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya ise yahidlerin bayramını kutladıktan sonra cemaat yönetiminin çalışmaları hakkında bilgi aktarımında bulundu ve gençlere görev verilmesinin önemine değindi.
Son konuşmacı olan Hahambaşı Rav İsak Haleva tören sırasında yoğun duygular yaşadığını ifade ederek: "Şavuot Bayramı’nınYahudi toplumunun ruhsal yapısını oluşturur. Esaretten kurtulan toplum Pesah’tan 49 gün sonra Sina Dağı’nda On Emir’i alır ve birbirine kenetlenir. Tora, Yahudi toplumunun ruhudur. Şavuot’ta beden, benliğini kazanır. Tora’sız bir toplum ruhsuz bir bedene benzer. Geleneklerimiz bizim zenginliğimizdir. Onlara saygı gösterirsek toplum olarak daha uzun ömürlü oluruz. ‘Anne babana saygı göster, ömrün uzasın’ emri de bu mesajı vermektedir. Tanrı, atalarımızın yolunda gidersek, öz kültürümüzü koruyabilirsek ayakta kalabiliriz demek istemiştir" dedikten sonra yahidlerin Şavuot Bayramlarını kutladı.
Tören Ehal’in kapılarının açılması Anoten ve Mişeberah dularının okunmasıyla son buldu.
Konuşmalar sırasında Maftirim Korosu maftirim eserlerinden örnekler seslendirken, İzzet Bana yönetimindeki Estreyikas d’Estambol Çocuk Korosu bir dinleti sundu. Konuklar; tören sonrası, İhtiyarlara Yardım Derneği’nin hazırladığı ve Şavuot Bayramı’nı simgeleyen yiyeceklerin bulunduğu paketler ile sinagogdan ayrıldılar.