Mersin Tarim ve Hayvancilik Fuari

Nur ŞAUL BARAKAS17 Mayıs 2006 Çarşamba günü, Mersin Yat Limanı`nda Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen`in katılımıyla açılışı gerçekleştirilen Mersin Tarım ve Hayvancılık Fuarı`nı beş gün boyunca, 22 bini profesyonel olmak üzere 76 bin ziyaretçi gezdi

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba
Açıldığı gün 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın ziyaret ettiği fuara 18 Nisan Perşembe günü ise Tarım ve Köy İşleri Bakanı M. Mehdi Eker konuk oldu.
Fuarda sergilenen ürünler:

o Yaş Meyve ve Sebze
o Hububat, Bakliyat Üretimi, İşleme, Paketleme
o Seracılık
o Tarım Makineleri, Ekipmanları, Aksesuarları
o Gıda İşleme ve Paketleme Makineleri,
   Ekipmanları, Aksesuarları
o Soğutma, Depolama, Elleçleme Makineleri
o Tohum, Gübre, Bitki Koruma İlaçları
o Sulama Makine ve Ekipmanları
o Organik Tarım
o Büyük ve Küçükbaş Hayvanlar
o Hayvansal Üretim Makineleri
o Hayvancılık Ekipmanları
o Kümes Hayvanları ve Kümes Ekipmanları
o Hayvan Sağlığı ve Veterinerlik Hizmetleri
İsrail Ticaret Temsilciliği, potansiyel ithalat ve ihracatçılar ile İsrailli firmaları arasında irtibat sağlamak amacıyla fuarda hazır bulundu.
Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in İsrail Ticaret Temsilciliği’ni ziyareti sırasında İsrailli Müsteşar Emanuel Nahshon ile yaptiği görüşme sonucunda tarım konusunda İsrail ile işbirliği için delegasyon yapılmasına prensipte anlaşıldı. İsrail Büyükelçisi  Pinhas Avivi,  fuarın ilk günü Türk yetkililer ile temaslarda bulundu. İsrail Ticaret Ateşeliği’ni temsilen katılan Can Sinemli, başta tarım ve hayvancılık konuları olmak üzere çeşitli konularda yaklaşık 160 adet taleb alındığını ve ilgiden memnun olduğunu belirtti. Fuar süresince, ziyaretçi olarak gelen İsrailli firma yetkilileri ile yerel ziyaretcileri bir araya getirip somut ticari ilişkilerin başlamasına ön ayak olundu. Milletvekili, Hüseyin Güler’in ziyareti sırasında, İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmeye yönelik özellikle ticari manada karşılıklı ziyaretlerin gerçekleşmesi için görüşüldü.
Bu arada İsrail’in Aşdod kentinin Belediye Başkanı "kardeş şehir anlaşması" imzalamak üzere fuarda Mersin Belediye Başkanı ile görüştü. Fuar süresince dikkat çeken bir başka konu ise tarım ile ilgili yerel halkın İsrail’i tarımdaki ileri teknolojileri öğrenmek amaçlı  ziyaret etmek istemeleriydi.