ŞAVUOT

Sara YANAROCAKEkin biçme zamanından başlayarak yedi hafta sayacaksınız. Sonra Tanrınız RAB`bin sizi kutsadığı oranda vereceğiniz gönülden sunularla O`nun için Haftalar Bayramı`nı (Şavuot) kutlayacaksınız. Yasanın Tekrarı 16:10Rut şöyle karşılık verdi: "Seni bırakıp geri dönmemi isteme! Sen nereye gidersen ben de oraya gide

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

"Şavuot" kelimesi İbranice’de "Haftalar" anlamına gelir ve bu bayrama adını verir.
"Şavuot", Pesah’ın ikinci gününden tam yedi hafta sonra kutlanır. Bu tarih İbrani takvimine göre Sivan ayının altıncı gününe denk gelir. İsrail dışında yaşayan Yahudiler, bu bayramı Sivan ayının yedinci gününde kutlar.
"Şavuot" Pesah’ın ardından gelen ve tarihi çok eskilere dayanan Yahudi bayramlarındandır.
Şavuot Bayramı süresince sinagoglarda Kutsal Kitap’tan "Rut’un Öyküsü"nü okuma geleneği vardır. Bu gelenek çeşitli nedenlere dayandırılmaktadır. Kral David, Şavuot’ta ölen Rut’un soyundan gelmektedir. Tora’nın İsrailoğullarına verilişinin yıldönümü olarak da kutlanan bu bayramda Rut’un Yahudi inanç biçimini benimseyişi ve bu konudaki sadakatinin anımsanmasıyla İsrailoğullarının Tora’ya olan bağlılığı simgelenmek istemektedir.
Bu bayramda sütlü gıdalar, sütlü kekler ve bolca tatlı yiyecekler yenir. Bu adet Tanrı’nın kanunu şerefine uygulanır. Vaadedilmiş Topraklar’daki bal ve sütü simgeler.
Bayram mumları Şavuot’un birinci ve ikinci gecelerinde dua edilerek yakılmalıdır.

RUT’UN ÖYKÜSÜ
Kutsal Kitabı oluşturan kitaplardan biri Rut’un Öyküsü’dür. Tevrat’ın "Ketuvim" adlı üçüncü bölümünde yer alır. Rut kitabı özellikle Pesah’tan 50 gün sonraki Şavuot sırasında okunur.
Kitabın konusunu oluşturan öyküye göre, Moab’lı bir kadın olan Rut, burada yaşayan Yehuda’lı bir çiftin oğluyla evlenir. Kendisi putperesttir. Kocasının ölümünden sonra kayınvalidesi Yahudi Naomi ile birlikte kendi topraklarını bırakarak Yehuda’ya gider. Dinini değiştirerek Yahudi inancına girer. Daha sonra eski kocasının zengin akrabası Boaz ile evlenir ve Obed’i doğurur. Ölümüne değin kayınvalidesinden asla ayrılmaz. Rut kitabına göre (4:22) Obed, kral David’in (David haMeleh) büyükbabasıdır.