Haftanin İzi

Hazırlayan: Karel VALANSİAfrika / Çad - Darfur çatışmaları Çad`a sıçradıUluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü`nün görgü tanıklarının ifadesine dayanarak yaptığı açıklamada Sudanlı milislerin Çad`a girerek yüzden fazla kişiyi öldürdüğünü açıkladı

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Sudanlı milislerin sınırı geçerek Çad'a girdiğini ve burada yüzden fazla kişiyi öldürdüğünü açıkladı. Görgü tanıklarının ifadelerine dayanan açıklamada, sınırdan yakın saldırıları düzenleyen milislerin Sudan üniforması giydiği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler yetkilileri, Sudanlı isyancıların Çad'daki mülteci kamplarından adam toplayarak bu kişileri Sudan hükümetine karşı çarpışmalarda kullandığını açıklamıştı. Sudanlı yetkililer ayrıca mayıs başında imzalanan barış anlaşmasını da ihlal etme ile suçlanmıştı. Bölgede gerginlik sürerken, Darfur'da görev yapan barış gücünün BM komutasına devri de henüz gerçekleşmedi. Sudan'ın batısındaki Darfur'da çatışmalar, Sudan hükümetini baskıcılık ve ayrımcılıkla suçlayan yerel halkın silahlanmasıyla başladı. Darfur'da yaşanan iç savaş, on binlerce kişinin ölümüne ve iki milyondan fazla kişinin evsiz kalmasına yol açtı.

AFRİKA

Çad: Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü Sudanlı milislerin sınırı geçerek Çad'a girdiğini ve burada yüzden fazla kişiyi öldürdüğünü açıkladı.
Somali: Mogadişu’da şiddet bitmiyor. Çıkan yeni çatışmada 13 kişi öldü.
Kamerun: AIDS virüsünün Kamerun şempanzelerinden insanlara bulaştığı açıklandı. Bu araştırma ile virüsün Afrika’dan dünyaya yayıldığı kanıtlandı.

 

AMERİKA

Kanada: Kanada’lı bir gazete geçtiğimiz hafta yayınladığı İran haberi için özür diledi. Tüm dünyada yankı bulan habere göre, İran hükümeti Yahudiler de dahil olmak üzere tüm dini azınlıkların değişik renklerde kurdele takmalarını planladığını iddia etmişti.
Venezüella: Venezüella ile İspanya’nın cuma günü imzaladıkları anlaşmaya göre, İspanya Venezüella için 8 askeri gemi inşa edecek. ABD’nin tepki gösterdiği bu antlaşmanın ardından Venezüella Başkanı Hugo Chavez Bolivya’daki ulusallaşan enerji endüstrisinde ülkesinin rolünü güvenceye alacak anlaşmaya da imza attı.


ASYA
Endonezya: Endonezya'nın Java Adası'nda meydana gelen şiddetli bir depremde 4 bin kişi öldü.

Çin: Şangay’da kimliği bilinmeyen bir kişi komşusunu kaçırarak öldürdü. Daha sonra rehin aldığı 19 ilkokul öğrencilerden bir tanesini de öldüren katil durdurulmaya çalışılıyor.
m Pakistan: Pakistan’ın Taliban ve El Kaide militanlarını Afganistan sınırında tutmak için verdiği savaşa Pakistan’dan ayrılarak özgürlük isteyen Baluçiler de eklendi.

AVRUPA

Rusya: Beslan katliamı davasının tek sanığı hakkında hüküm verildi. Çeçen asıllı Nurpaşa Kulayev, cinayet ve terör suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
İngiltere: İngiliz milletvekili George Galloway, Irak’a askeri müdahale kararından ötürü Başbakan Tony Blair’e düzenlenecek bir suikastın, ahlaki açıdan haklı gösterebileceğini söyledi.
Avusturya: Viyana yakınındaki Klosterneuburg manastırında ''Avrupa'nın Geleceği'' konulu AB dışişleri bakanları toplantısı sona erdi. Avusturya'nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, toplantının başarılı geçtiğini ifade ederek, Avrupa anayasasını ve Avrupa’nın geleceğini ilgilendiren projeleri tartıştıklarını açıkladı.
Fransa: Michelin lastik firmasının başkanı Edouard Michelin geçirdiği tekne kazası sonucunda 42 yaşında hayatını kaybetti.

ORTADOĞU

Irak: Irak milli tenis takımının antrenörü ve iki oyuncusu dizlerini gösteren şort giymeleri yüzünden öldürüldüler.
Irak: Irak Dış İşleri Bakanı Hoşyar Zebari yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer enerji çalışmalarını geliştirme hakkını savundu ve dünyanın Tahran’a nükleer silah yapmadığını kanıtlaması konusunda yaptığı baskıların durdurulması gerektiğini söyledi.
İran: İran'da Azeriler'in, bir gazetede yayımlanan hamamböcekli karikatüre karşı düzenledikleri gösteride 4 kişi öldü.

Asya / Endonezya – Java adasında şiddetli deprem
Endonezya'nın Java Adası'nda meydana gelen şiddetli bir deprem, adadaki Yogyakarta kenti ve çevresindeki bölgeler depremden çok etkilendiler. Endonezya hükümet yetkililerinin verdiği bilgiye göre ölü sayısı dört bini aştı. Ancak yetkililer, yıkılan binaların enkazları altında kalanların bu rakama dahil olmadıklarını belirtiyor. Depremin büyüklüğü ise Richter ölçeğine göre 6,2 olarak açıklandı. Deprem sonucu birçoğu başlarından olmak üzere binlerce kişinin yaralandığı, bu kişilerin tedavi görmeyi bekledikleri belirtiliyor. Yogyakarta'da deprem sonrası elektrik ve telefon hatları kesildi, havaalanının da hasar aldığı belirtiliyor. Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ordu birliklerine kurtarma çalışmalarına yardımcı olmaları emri verdi. Yogyakarta halkında deprem sonrası yaşanabilecek tsunami korkusu hakim.

"III. Dünya Savaşı’nda hangi silahların kullanılacağını bilmiyorum fakat IV. Dünya Savaşı’nda sopa ve taşlar kullanılacak."
Albert Einstein
ABD, Almanya doğumlu fizikçi (1879 - 1955)