Tel Aviv, Hizbullah`in menziline girdi

İsrail`in geçmiş dönem başbakanı Ariel Şaron, görevi başındayken geçirdiği şiddetli beyin kanamasının ardından şuuru kapalı bir şekilde yaşamaya devam ediyor. Şaron`un tedavisi bundan sonra Şeba Tıp Merkezi`nde sürdürülecek

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Hizbullah’ın İran’dan aldığı yeni roketler ile, İsrail’in çoğu sivil yerleşim merkezi tehdit altına girdi. Uzmanlar İran’ın hareketini ideolojiden ziyade stratejik bir hareket olarak yorumluyorlar
Lübnan’da bulunan kökten dinci Hizbullah örgütü, İran’dan yeni uzun menzilli roketler tedarik etti. İran’ın Hizbullah’a verdiği roketlerin Zelzalǃ, ZelzalDŽ ve Nezeat gibi 3 farklı isimle gelirken, roketlerin  menzilinin 200 km olduğu bildirildi. Böylece İsrail’in güneyindeki Ber Şeva şehri dahil olmak üzere çoğu yerleşim birimi Hizbullah’ın saldırı menziline girmiş oldu.
Roketlerin güdüm sistemi içermemesi nedeni ile isabet oranlarının düşük olduğu belirtildi. Fakat Hizbullah’ın 600 kg’lık savaş başlığı taşıyabilen roketleri büyük hedeflere karşı kullanması beklendiğinden bu silahların sivillere zarar verebileceği bildiriliyor. Roketlerin katı yakıtla çalışması nedeni ile bir yerden bir yere transferinin kolaylığına da dikkat çekiliyor. Yeni roketlerin Bekaa vadisinde özel sığınaklarda tutulduğu tahmin ediliyor.
Uzmanlara göre Iran, bu silah transferi ile Hizbullah’a yardımdan çok İsrail’e karşı stratejik avantaj elde etmeye çalışıyor. İran’ın Hizbullah’a daha önceden verdiği 22 km menzilli Katyuşa Roketleri Hizbullah tarafından sıkça kullanılıyor. Fakat yine İran’ın verdiği 45 Km menzilli FajrDž ve 75 km menzilli FajrLJ füzeleri Hizbullah tarafından bugüne kadar hiç kullanılmadı.
İran’ın batı ülkeleri tarafından terörist grup olarak kabul edilen Hizbullah’a silah vermesi Lübnan hükümetini de güç duruma soktu. BM Güvenlik Konseyi’nin 1559 numaralı kararına göre Lübnan’daki terörist tüm örgütlerin silah bırakması isteniyordu. Hizbullah ise kendini bu kategoride görmeyip silah bırakmayı reddetti. Lübnan hükümetine BM kararına uyması için yapılan baskılar artıyor.