Geçtiğimiz perşembe günü Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, İsrailin Batı Şeria ve Doğu Kudüste 1967den beri yerleştiği bölgelerden geri çekilmesi ve 1967 öncesi sınırlarının kabulü halinde, Filistinlilerin barış anlaşması yapma teklifini kabul etmesi için Hamasa 10 günlük bir sure tanıdı. Abbas, Hamasın bu barış teklifini kabul etmemesi durumda, Temmuz ayında bir referanduma gideceğini söyledi.
Abbas, Pazar günü Hamas militanları ve diğer Filistinli gruplarla yaptığı görüşmelerde barış teklifi konusunu gündeme getirdi. Görüşmelere katılması beklenen Hamas yetkilisi ise, İsrail kontrol noktasından geçemediğini ileri sürerek bu görüşmeye katılmadı.
Hamasın İsrail Politikasını değiştirmemesi halinde referendum yoluna başvuracağını belirten Abbasa, FÖY Dışişleri Bakanı Mahmud Al-Zahardan sert yanıt geldi; Reutersa yaptığı açıklamada, referandumun vakit ve para kaybı olacağını belirten Al-Zahar, kimsenin İsraili tanımayacağını, bu yüzden referanduma gerek olmadığını söyledi.
ABD ve müttefikleri Hamas yönetimindeki Filistin Özerk Yönetimine insani yardım dışında kalan maddi yardımı kesmiş, kökten dinci terör örgütü Hamasın İsrail Devletini tanımasını, şiddete son vermesini ve barış anlaşmalarını kabul etmesini talep etmişti.
Hamas ve El-Fetihden uzlaşma sinyalleri
Hamas liderleri Abbasa karşı katı durumu sürdürürken, El Fetihle sürmekte olan çatışmalara son vermek amacıyla, cuma günü görüşmelere başladı. Cuma sabahı erken saatlerde üç bin özel milis kuvvetlerini Gazzeden geri çeken Hamas Yönetimi, bunu El Fetihle arasında olan sürtüşmeyi azaltmak için yaptığını belirtti. Hamas yönetimi orduyu terhis etmediklerini, fakat sürtüşmeyi engellemek için sivil halkın bulunduğu yerlerden geri çekildiklerini açıkladı.
Geçtiğimiz hafta, iç savaşa dönüşmesinden korkulan Hamas El Fetih çatışmasında 10 kişi hayatını kaybetmiş, El Fetih örgütüne mensup kıdemli bir komutan ise suikast teşebbüsünde ağır yaralanmıştı.