Hamas, 1967 öncesi sinirlarini kabul etmiyor

İsrail`in 1967 öncesi sınırlarına geri dönmesi halinde, barış teklifinin Hamas tarafından kabul edilmesini isteyen FÖY Lideri Mahmud Abbas, Hamas`a 10 günlük ültimatom verdi. Abbas, olumlu yanıt gelmemesi halinde, referanduma başvuracağını açıkladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçtiğimiz perşembe günü Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 1967’den beri yerleştiği bölgelerden geri çekilmesi ve 1967 öncesi sınırlarının kabulü halinde, Filistinlilerin barış anlaşması yapma teklifini kabul etmesi için Hamas’a 10 günlük bir sure tanıdı.  Abbas, Hamas’ın bu barış teklifini kabul etmemesi durumda, Temmuz ayında bir referanduma gideceğini söyledi. 
Abbas, Pazar günü Hamas militanları ve diğer Filistinli gruplarla yaptığı görüşmelerde barış teklifi konusunu gündeme getirdi. Görüşmelere katılması beklenen Hamas yetkilisi ise, İsrail kontrol noktasından geçemediğini ileri sürerek bu görüşmeye katılmadı. 
Hamas’ın İsrail Politikasını değiştirmemesi halinde referendum yoluna başvuracağını belirten Abbas’a, FÖY Dışişleri Bakanı Mahmud Al-Zahar’dan sert yanıt geldi; Reuters’a yaptığı açıklamada, referandumun vakit ve para kaybı olacağını belirten Al-Zahar, kimsenin İsrail’i tanımayacağını, bu yüzden referanduma gerek olmadığını söyledi. 
ABD ve müttefikleri Hamas yönetimindeki Filistin Özerk Yönetimi’ne insani yardım dışında kalan maddi yardımı kesmiş, kökten dinci terör örgütü Hamas’ın İsrail Devletini tanımasını, şiddete son vermesini ve barış anlaşmalarını kabul etmesini talep etmişti. 

Hamas ve El-Fetih’den uzlaşma sinyalleri
Hamas liderleri Abbas’a karşı katı durumu sürdürürken, El Fetih’le sürmekte olan çatışmalara son vermek amacıyla, cuma günü görüşmelere başladı. Cuma sabahı erken saatlerde üç bin özel milis kuvvetlerini Gazze’den geri çeken Hamas Yönetimi, bunu El Fetih’le arasında olan sürtüşmeyi azaltmak için yaptığını belirtti.  Hamas yönetimi orduyu terhis etmediklerini, fakat sürtüşmeyi engellemek için sivil halkın bulunduğu yerlerden geri çekildiklerini açıkladı. 
Geçtiğimiz hafta, iç savaşa dönüşmesinden korkulan Hamas – El Fetih  çatışmasında 10 kişi hayatını kaybetmiş, El Fetih örgütüne mensup kıdemli bir komutan ise suikast teşebbüsünde ağır yaralanmıştı.