BUNLARI DUYDUNUZ MU?

Türkiye borsası gibi dünya borsalarında da haberler çok iyi değil…Amerika, İngiltere, Japonya`daki önde gelen borsa endekslerinde düşüşler yaşanıyor. Hindistan borsası koruluşundan bu yana olan en büyük düşüşünü gördü. Yatırımcılar, riskli yatırım araçlarından kaçıp, daha gü

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba

Nasdaq pek yakında Israil endeksi çıkarıyor…
Nasdaq, İsrail’in high-tech firmaları tarafından özsermaye artırmak için tercih edilen en büyük borsa özelliğini taşıyor.  Şu anda 75 İsrail firması Nasdaq’ta işlem görmekte.  2006 yılının ikinci yarısının başında bu firmalardan oluşan bir İsrail Şirketleri Endeksi’nin yayınlanmaya başlanılacağının müjdesi verildi.

Wall-Mart, Güney Kore’den çekiliyor…
Wall-Mart, Güney Kore’deki mağazalarını lokal bir perakende şirketine 882 milyon ABD Doları’na satıyor.  Wall-Mart son iki ayda ülkeden çekilen ikinci yabancı firma oldu.  Carrefour da Nisan ayında tüm Güney Kore mağazalarını 1.85 milyar dolar’a satmıştı.  Carrefour’un amacı 240 milyar dolarlık Çin pazarını daha fazla güçlendirmekti. 

Kısa kısa…
• Bank Leumi, İsrail’in mobil telefon operatörü olan CellCom’un %5 hissesini 72 milyon dolara satın alıyor.  Böylelikle Cellcom’un ortakları arasında Migdal Sigorta, Goldman Sachs ve Bank Leumi de olmuş oluyor.  Ana hissedarı ise Discount Investment Corporation.
• Israil’in ulaşım firması Egged Holdings yurtdışındaki ilk satınalmasını bir Bulgar firmasının %51 hissesini 3 milyon Euro’ya alarak gerçekleştirdi.  Bu şekilde Bulgaristan’ın ikinci büyük şehri olan Varna’nın ulaşım sisteminin yarısını kontrol eder duruma geldi.
• Microsoft, Israel’in güvenlik yazılımı firması Whale Communications’I 75 milyon dolar karşılığında satın alıyor.