Bölgesel dünya ekonomik forumu yapildi

İran, Suriye ve FÖY Hamas hükümeti`nin katılmadığı Dünya ekonomik bölgesel forumunda Ortadoğu bölgesel diyalogu görüşüldü

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Dünya ekonomik forumunun bölgesel toplantısında katılımcılar Ortadoğu da diyalog geliştirme ve demokrasi üstünde durdular. İran, Suriye ve Hamas hükümetinin katılmadığı toplantıda Türkiye, İran ile Batı dünyası arasındaki nükleer krizde arabuluculuk yapabileceğini belirtti. Forum aynı zamanda Hamas seçimleri kazandığından beri ilk kez İsrailli ve Filistinli yetkilileri bir araya getirdi.
İran ve Batı ile olan nükleer problemi, Suriye ve BM ile olan problemleri ve Hamas ve dünyanın Hamas’a karşı uyguladığı yardım boykotu bölgenin önemli sorunları olmasına rağmen, bu ülkelerin foruma katılmamaları sebebi ile bu sorunlar tartışılamadı.
İran İsviçre’deki Dünya Ekonomik Forumuna sürekli katılırken bu seneki bölgesel foruma katılmaması dikkat çekti. Diğer yandan Hariri suikasti dolayısıyla halen BM ile problemli olan Suriye de foruma katılmadı. Bu forumun lideri olan Klaus Schwab forumun asıl amacının ülkeler arası diyalogu geliştirmek olduğunu ancak bu seneki forumun bunu pek başaramadığını söyledi. Buna karşılık Mısır Başbakanı Ahmed Nazif  kendi hükümetinin diyaloga katkıda bulunduğunu belirterek seçimlerin ve parlamenter tartışmalarında bir tür diyalog olduğunun altını çizdi. Lübnan Başbakanı Fuad Saniora ise yaptığı açıklamada kendi ülkesinde ki rakip güçlerin iyi diyalogunun diğer Arap devletlerine örnek olması gerektiğini belirtti. Bu arada Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile İsrail Dışişleri Bakanı Livni forumda bir araya geldi. Abbas Livni’ye her iki taraf arasındaki görüşmelerin devam etmesi gerektiğini ve her iki tarafın barış için çalışmaya devam etmesi gerektiği söylediğini belirtti. İsrail Filistin meselesi bu forumda farklı bir platformda da tartışıldı. ABD’li senatör Gordon Smith yaptığı açıklamada seçim sonuçlarına saygılı olduklarını ancak taraflardan birinin diğerini yok etme politikasını desteklemediklerini belirtti.