Hamas - El Fetih çatişmasi kizişiyor

Pazartesi günü El Fetih ile Hamas arasında yaşanan çatışmada Ürdün Büyükelçilik şoförünün öldürülmesi, iki taraf arasında haftalardır süren gerginliği iyice arttırdı. FÖY (Filistin Özerk Yönetimi) Lideri Mahmud Abbas`ın bu hafta Ramallah`ta yapılacak "Ulusal Diyalog" konferansı için iki tarafı bir araya getirmey

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçtiğimiz pazar günü İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile FÖY Lideri Mahmud Abbas arasında geçen görüşmede, Abbas El Fetih ile kökten dinci Hamas örgütü arasında yaşanan çatışmalar konusundaki endişelerini dile getirdi.  "İç savaş yasaktır." ifadesini kullanan Abbas, Filistinli gruplar arasında sürmekte olan ve Gazze Şeridi’nde iç savaş tehdidi yaratan güç gösterilerini durdurmak için Hamas’la masaya oturmak istediğini belirtti.
Cumartesi günü Filistin İstihbarat Örgütü’nde meydana gelen patlamada, İstihbarat Başkanı Tarık Abu Rajab’ın da içinde bulunduğu on kişi ağır yaralanmış, korumalardan biri hayatını kaybetmişti.  Bu güç savaşında Hamas’ın hedef aldığı bir başka isim olan  Gazze Güvenlik Başkanı Raşid Abu Şbak ise, güvenlik görevlilerinin bulduğu 69 kilogramlık bombanın etkisiz hale getirilmesiyle, suikasttan kurtulmuştu.  El Fetih yetkilileri Hamas’ın her iki saldırının arkasında olduğunu ima etmiş, fakat açık bir suçlama yapmaktan kaçınmıştı.
İsrail ile yeniden görüşme konusunda teşebbüslerde bulunan Abbas, Livni’ye bilgi alışverişine devam etmeleri gerektiğini söyledi. Livni Yol Haritası barış planının devam edeceğini belirtirken, ABD, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Rusya tarafından hazırlanan şiddete son verecek bir Filistin Devleti varlığı konusuna girilmedi.  İsrail Hükümeti’nin Filistinlilere 11 milyon Dolarlık ilaç yardımında bulunma kararı aldığını açıklayan Livni, terörist hükümetleri yüzünden Filistin halkını cezalandırma amacında olmadıklarını yineledi. 
Jerusalem Post Gazetesi’ne yaptığı açıklamada FÖY Hükümeti Sekreteri Gazi Hammad, Güvenlik Kuvvetlerini siyasileştiren El-Fetih’in, Gazze’yi bir çatışma şehrine dönüştürdüğünü söyledi. Hammad ayrıca Abu Mazen’in (Mahmud Abbas) güvenlik problemlerini çözmeyi başaramadığını ve halkın hükümeti suçladığını belirtti.
El Fetih ve Hamas Liderlerinin gizli yürütülen buluşmalarına rağmen, iki tarafın da silahlı saldırıları devam ettirmesi dikkat çekti.  Çarşamba günü görüşen Başbakan İsmail Haniye ile El Fetih liderleri Samir Mashhawari ve Ahmed Hales’in ardından, El Fetih liderleri şu anda hükümette görev almayan Hamas’lı yetkililer ile de görüştü.  Bu görüşmelerde 24 Mayıs’ta yapılması beklenen zirve de konuşuldu. 
Karni geçidinin, İsrail İstihbarat örgütünün aldığı bir saldırı haberi yüzünden kapatılması ise ayrı bir gerilim yarattı.  İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, geçidin salı günü tekrar açılacağını açıkladı.  FÖY İçişleri Bakanı Khaled Abu Hilal Post Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, tüm Filistinli grupların Karni ve Erez geçitleri ve Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki yaya geçidine saldırmama kararı aldıklarını belirtti. 
El- Fetih ve Hamas arasında haftalardır süregelen çatışma, sözlü saldırılarla da destekleniyor. Güç savaşı camilerde, televizyon ve radyo istasyonlarında yer alan konuşmalarla, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerinde dağıtılan el ilanlarıyla sürüyor.