Olmert ve Peres, Abbas konusunda ayriliğa düştü

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ABD öncesi FÖY lideri Mahmud Abbas`ın barış görüşmeleri için yeterli olmadığını açıklaması üzerine Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, Abbas`ın görüşmeler için tek olasılık olduğunu savundu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres pazartesi günü yaptığı açıklamada, barış görüşmeleri düzenleyebilecek tek kişinin Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) lideri Mahmud Abbas olduğunu belirtti. Peres Ordu Radyosu’na verdiği demeçte, "Abbas görüşmeler için tek adres. Başka hiç kimse yok. Hamas ya da Abbas. Hamas konu dışı olduğuna göre, düşünebileceğimiz tek isim Mahmut Abbas’tır" yorumunu yaptı. Abbas’ın barış sürecinde aktif rol oynayabileceğini düşünen Şimon Peres, daha önce yaptığı açıklamalarında da Abbas’ın saygıdeğer ve barış yanlısı olduğunu ve onunla çalışabileceklerini belirtmişti.
Peres’in açıklaması, önümüzdeki günlerde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush’la görüşmeye hazırlanan İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in pazar günü CNN’e verdiği röportajın ardından geldi. Olmert, Abbas’ın ulusu temsil etmek için ‘çok yetersiz’ olduğunu belirterek, "Çok güçsüz. Çok çaresiz. Filistinlilerin gerçekleştirdiği küçük terör eylemlerini bile engelleyemiyor" açıklamasını yaptı. Olmert sözlerine, "O zaman Filistin halkı içinde bu kadar bölünmeler varken hükümeti nasıl bu kadar önemli, karışık ve hassas görüşmelerde temsil edebilir" ifadesiyle devam etti. İsrail Başbakanı aynı zamanda İran’ın düşünüldüğünden çok daha fazla nükleer teknolojiyi yönetebileceğini belirterek, İran’ın nükleer bombayı inşa edecek olan teknolojiye sahip olmasına yalnızca birkaç ay kaldığını yineledi.


Cuma günü İran meclisinin, Batılı giyim tarzını sokaklardan kaldıran ve çok daha geleneksel İslamcı kılık kıyafete geçiren "Ulusal Üniforma Kanununu" onayladığını açıkladı. Bu kanun ile Gayri Müslimleri ayırt etmek için renkli kurdele zorunluluğu getirileceği de İran’dan gelen haberler arasında
Amerika Hükümeti sözcüsü Sean McCormack iddia edilen kanun için "Bu parlamenter kanun, netliği ve nereye varılmak istendiği belli olmayan bir kanun." dedi ve belirtti "Böyle bir şey nerede olursa olsun gerçekleşirse çok alçakça olur. Bence Hitlerin altındaki Almanya’nın ekoları yankılanıyor." dedi. Ülkenin Hıristiyan azınlığı kırmızı şeritli kolluklar takmaya zorlanırken eski Farslılar da kıyafetlerinin üzerine mavi kurdeleler takmak zorunda olacak.
Kanada’nın Ulusal gazetesinin yayınladığı bu haber sonrasında birçok uzman İran hukukundan şüphe ettiğini açıkladı. Kanada İran konsolosluğu haberleri yalanladı. Toronto da yaşayan Ali Behroozian "Böyle bir kanun çıkarsa azınlıkların hayatı korkunç bir hal alır. Zaten hepsi bir süredir baskı altındaydı ama bu yeni kıyafet kanunu durumu daha kötü yapar." dedi.
İran rejiminin tamamen kontrolden çıktığını düşünen İsrail İçişleri Bakanı Avi Dichter, İran’ın çıkaracağı yeni kanunun Yahudilerin sarı şeritli kolluklar takacağı maddesi için "Yahudileri sarı şeritli kolluklar için zorlayan, her kimse ve nerede olursa olsun , kendini siyah örtüyle örtülmüş tabutun içinde bulur." dedi.
Başbakan Ehud Olmert bu meseleyi Washington’da yapacağı diplomatik ziyaretinde konuşulacak konular arasına ekledi. Muhalefet partileri de raporu kınadı. Dr. Yossi Beilin "İranlı Yahudilerin sarı şeritli kolluklar takması istendiği anda, İsrail’in  Holokost’tan sonra bir Yahudi devleti olarak var olmasının önemli olduğunu kanıtlayacak" dedi. Diaspora Müzesi Yöneticiler Kurulu Başkanı Leonid Nevzlin "İran, Hitlerin Yahudileri yok etme metodunu kullanıyor, bütün dünya birleşip özgür hayatı rahatsız eden bu tehdidin karşısında durmalı" dedi.
Los Angeles’taki Simon Wiesenthal Merkezinin başındaki Rav Marvin Hier, "İran Nazi ideolojisine git gide yaklaşıyor. Yalnızca uluslar arası bir çığlık bu kanunun yürürlüğe girmesine engel olabilir" dedi. Merkez müdürü Efraim Zuroff " Bu korkunç haber insanı otomatik olarak Holokost’a geri götürüyor Hıristiyanların da damgalanması bir avunma teşkil edemez. İran rejimi tamamen aklını kaçırdı. Dünya bunu görmezden gelemez ve eminim Başbakan Ehud Olmert’in Washington ziyaretindeki ilk konu bu olacaktır. "dedi.
Dünya basınında yer alan bu haberden sonra İran hükümeti ve İran meclisinde görevli bir Yahudi milletvekili tarafından yalanlandı.