Barinyurt`tan bir Fas heyeti geçti..

Ester YANNİERTürk Musevi Cemaati ileri gelenlerinin 2005 yılının Mart ayında ziyaret ettiği Fas Musevi Cemaati Genel Sekreteri Serge Berdugo eşi Arlette Berdugo, Casablanca Musevi Cemaati Başkanı Boris Toledano ve eşi Yolanda Toledano geçtiğimiz hafta içinde yurdumuza geldiler

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Hafta süresince İstanbul’un turistik yerlerini gezen Fas heyeti, Türk Musevi Cemaati’ne bağlı olan kurum, kuruluş ve dernekleri de gördüler.
10 Mayıs Çarşamba akşamı  Matan Baseter – Barınyurt’un  terasında onurlarına bir yemek verildi. Cemaatin farklı kademelerinde ve derneklerinde görev alanların davetli oldukları gece samimi bir ortamda geçti.
Gün kararmadan kuruma gelen davetliler, terastan İstanbul’u kuşbakışı izlerken, gün batımının doyumsuz  şölenine tanık oldular…
Yemek sırasında Fransızca bir konuşma yaparak konuklara tekrar hoş geldiniz diyen Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, bu resepsiyon  için kapılarını açan Barınyurt’u gelenlere tanıttı. Fas ve Casablanca cemaat başkanlarını kısaca konuklara tanıtan Başkan Ovadya, konuşmasında; Fas’ta her cemaatin yanı sıra bir de federasyon olduğunu, Başkan Serge Berdugo’nun Fas Kralı’nın son zamanlarda tayin ettiği bir çok yetkiye sahip  bir büyükelçi olduğunu dile getirdi.  Berdugo’nun   dünyanın her tarafında kralı ve Fas’ı temsil ettiğini, ülkemizi ziyareti sırasında da Ankara’ya giderek Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Sanayi  Bakanı Ali Coşkun ve Fas Büyükelçisi ile görüştüğüne değindi. Başkan Ovadya gecenin katılımcılarından kendilerini tanıtmasını rica ederek konuşmasını tamamladı.   
Fas Cemaat Başkanı Berdugo, ülkemizde bulunmaktan  çok mutlu olduğunu ve gördüklerinden  hayrete düştüğünü belirterek konuşmasına başladı. Bir çok kez Türkiye hakkında konuşulduğunu, buradaki Yahudi cemaatinden haberdar olduğunu ancak yaşantıları hakkında fazla bilgiye sahip olmadığına değindi. Başkan Berdugo, Fas ile Türkiye’nin bir çok ortak noktası olduğunu dile getirdi.  1492’de Yahudiler ve Müslümanlar İspanya’dan kovulduğunda  farklı yönlere gittiklerini hatırlatan Başkan Berdugo, günümüzde bu göçün neticesinde Fas ve Türkiyeli Yahudileri, diasporada yaşayan diğer dindaşlarla kıyaslandığında  daha rahat bir hayat yaşadıklarını gözlemlediğini belirtti. Fas Yahudi cemaatinin giderek azalmasına  rağmen, hala sinagoglarda bayramların kutlandığını ve gelecekte de bu değerlerin yaşatılması için çaba sarf edeceklerinin altını çizdi.  
Casablanca Cemaat Başkanı Boris Toledano ise cemaat kurumlarını gezdiklerini buralardaki çalışmaları takdirle karşıladığını, bir dindaş olarak bunun kendisini duygulandırdığını, ve kurumlarda çalışanları kutladığını belirtti.
Arlette Berdugo,  doktora tezi  olarak oldukça kapalı yaşayan Faslı kadınların yaşam tarzlarını incelediğini, bunun neticesinde neden aliya yaptıklarını ve kalanların da neden kaldıklarını ortaya çıkaran bir çalışmayı kitaplaştırdı.
Casablanca Cemaat Başkanı eşi olan Yoland Toledano ise cemaatine bağlı olan İhtiyarlar Yurdu’nda başkan olarak görev yapıyor. Kurumları ziyaretinde tanık olduğu bir çok farklılığı kendi kurumunda yapmayı arzuladığını dile getirdi.
Tüm katılımcıların kendilerini tanıtmalarının ardından, Los Paşaros Sefaradis topluluğu gitarda İzi Eli, solist Karen Gerşon Şalhon ve İzzet Bana ile  Judeo Espanyol’un sevilen eserlerini seslendirdiler.
Gece, konuk başkanlardan Boris Toledano ve Cemaat Başkanımız Silvyo Ovadya’nın zaman zaman, LPS’ye eşlik edip, katılanların coşmalarıyla son buldu.