BUNLARI DUYDUNUZ MU?

İsrailli İscarİsrail`in önde gelen sanayi kuruluşlarından İscar`ın %80 hissesi, 4 milyar dolara Amerikalı ünlü yatırımcı Warren Buffett`a satıldı. Bu satıştan İsrail ekonomisine yaklaşık 1 milyar dolar vergi geliri sağlanması bekleniyor. Dünyanın ikinci büyük metal işleme sanayi kuruluşu olan İscar`ın sahibi ve

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba
Wertheimer, sağlayacakları paranın çoğunu yeni yatırımlara harcayacaklarını, özellikle Galile ve Necef’te yatırımlara yöneleceklerini ifade etti. Wertheimer, İsrail’deki teknopark alanında büyük yatırımlarıyla biliniyor, Türkiye’de de Gebze Organize Sanayii içindeki Teknopark’un kurucuları ve hissedarları arasında yer alıyor. Satışla, aile, İsrail’in en zenginlerinin başına geçti. İscar’ı satın alan Amerikalı yatırımcı Warren Buffett ise Bill Gates’den sonra ABD’nin en zengin kişisi. Buffett, İscar İsrail’de çalışan 2000 kişiden hiçbirinin işinden olmayacağını belirtti.

İsrail ekonomisi 2006’nın ilk çeyreğinde %6.6
büyüdü...

Tüketicilerin taşınmaz mallara olan yatırımları ve harcamaları ile, İsrail ekonomisi hızlı bir büyüme kaydetti.  Ekonomi 2004 yılında %4.3, 2005’te %5.2 büyürken, 2006’da büyümenin %4.2 olması bekleniyor.  İlk çeyrekteki hızlı büyümenin sebeplerinden biri vergi indirimi sonucunda insanların otomobil almaya başlamaları oldu.

Türkiye ile İsrail
arasında ekonomik
yardımlaşma anlaşması...

2002 ve 2005 yılları arasında İsrail ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler %79 artarak 2.1 milyar ABD dolarına ulaştı.  Türkiye’nin İsrail’e ihracatı %22 artarak 1.2 milyar dolara, ithalat ise 919 milyon dolara ulaştı.   Ekonomik yardımlaşma anlaşması, geçtiğimiz salı günü Nedim Kalpaklıoğlu’nun (Ege Bölgesi Ticaret Odası Başkanı) 20 Türk firma ile birlikte "Agritech 2006" konferansını ziyareti sırasında imzalandı. 

Kral Süleyman’ın
madenleri tekrar açıldı...

2004 yılında Meksika’nın ikinci büyük maden şirketinin CEO’su Eilat’a 15 km uzaklıkta bir gezinti sırasında tanıdık bir görüntü gördü.  Gördüğü şey eski bir maden girişiydi.  Sonraki ziyaretini bir eksper ekip ile yaptı ve Kral Süleyman’ın bakır madenini tekrar kullanıma açmaya karar verdi.  Arava Mines şirketi bu bölgede senelik 30,000 ton bakır üretilebilecek bir operasyon yaratmayı hedefliyor.  Bakırın bugünkü değeri ile senelik 350 milyon ABD dolarına eşdeğer bir rakam.

Kısa kısa...
- Toyota, dünyanın en karlı otomotiv üreticisi, peşpeşe dördüncü senede de kar açıkladı.  Ayrıca, ABD’deki satışlarında 181 milyar dolar hedefini germeyi başardı.
- MTV müzik kanalı, Apple’ın iTunes müzik indirme hizmetine rakip olarak internet üzerinde kendi müzik hizmetini hayata geçireceğini açıkladı.
- General Motors, benzine-aç Hummer H1 aracının üretimine son verileceğini açıkladı.