Amerika en iyi çağdaş yayincisini kaybetti

ABD`nin ünlü gazetecisi Abe Rosenthal geçen hafta hayatını kaybetti. 84 yaşında hayatını kaybeden Rosenthal mesleğe; spor, bilim-teknik, yaşam ve hafta sonu ekleri gibi birçok yenilik getirmişti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Amerika’nın en önemli gazetecilerinden biri kabul edilen Abe Rosenthal geçen hafta 84 yaşında hayatını kaybetti. Rosenthal gazeteciliğe 1943 yılında başladı. Polis muhabirliği, Hindistan ve Japonya’da yurtdışı muhabirliği, editörlük yapan gazeteci 1977’de New York Times’ın genel yayın yönetmeni oldu. Bu görevini dokuz yıl sürdürdü.
Yıllarca New York Times’da editörlük ve genel yayın yönetmenliği yapan Rosenthal Pulitzer ödülünü kazandı. Rosenthal’ın yayın yönetmenliği döneminde gazete birçok başarılı habere imza attı. Bunlardan biri “Pentagon Belgeleri” adıyla bilinen ve Amerika’nın Vietnam ile gizli ilişkisini anlatan haberdi. Gazete, 1972’de bu haberle Pulitzer kazandı.
Rosenthal 1986’da genel yayın yönetmenliğini bırakarak mesleğine editör olarak devam etti ve haftada iki gün köşe yazmaya başladı. Aradan 13 yıl geçtikten sonra hiçbir açıklama yapılmadan işine son verildi.
New York Times’ın başına geldiğinde işe, şehir haberlerini güçlendirmek ve iş dünyasına özel günlük ek hazırlamakla başladı. Ardından gazeteyle birlikte, spor, bilim-teknik, yaşam ve haftasonu ekleri verildi. Tüm bu çalışmaları sonucunda modern Amerika tarihindeki “En İyi Yayıncı” unvanını kazandı.
Rosenthal Ankara’ya gelmişti
Abe Rosenthal, New York Times’ın genel yayın yönetmeniyken Ankara’ya da gelmişti. O günlerde ABD’de tam bir panik havası hakimdi. Yıkılmaz zannettikleri Şah devrilmişti. ABD, İran’ın en büyük düşmanı haline gelmişti. Rosenthal, Ankara’da zamanının Başbakanı Bülent Ecevit başta olmak üzere Süleyman Demirel ve pek çok yetkiliyle görüşmüştü.