Yad Vaşem Auschwitz`in adinin değiştirilmesini destekliyor

Yad Vaşem`in yöneticisi perşembe günü yaptığı açıklamada Polonya`nın Auschwitz`in adını değiştirmek üzere bulunduğu talebi desteklediklerini bildirdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail’de bulunan Yad Vaşem Müzesi’nin yöneticisi Polonya’nın Auschwitz toplama kampının adını değiştirmeye yönelik isteğini desteklediklerini bildirdi. Polonya hükümeti geçtiğimiz Mart ayında katliamın Nazi Almanyası tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, Auschwitz Toplama Kampı’nın ‘Eski Nazi Alman Toplama Kampı’ olarak değiştirilmesini talep etmişti.
Dış basın sıklıkla Naziler tarafından işgal edilen ve bir milyondan fazla insanın öldürüldüğü Auschwitz’den bahsederken ‘Polonyalı toplama kampı’ ibaresini kullanıyor.
Yad Vaşem’in genel müdürü Avner Shalev, müze kurulunun Polonya’nın isteğini desteklediğini belirterek, Adolf Hitler’in Avrupalı Yahudileri ortadan kaldırmak için uyguladığı toplu kıyımı vurgulamak amacıyla ‘imha’ kelimesinin de değiştirilecek yeni isme eklenmesi gerektiğini söyledi.
Shalev Varşova ziyaretinde The Associated Press’le yaptığı röportajında konuyla ilgili, "İmha kelimesini yok sayamazsınız. Tarihsel bakış açısıyla bu çok önemli bir nokta" yorumunu yaptı. Shalev röportajına "Birkenau Nihai Çözüm’e ulaşmak için kullanılan en büyük ölüm kampıydı. Bu bir endüstriydi ve amaç son kişiye kadar tüm Avrupalı Yahudileri öldürmekti" sözleriyle devam etti.
Shalev Yad Vaşem’in Polonya Kültür Bakanlığı’na mektup yolladığını ve ‘imha’ kelimesinin eklenmesi için istekte bulunduğunu bildirdi. Polonya ise talebi, gayri resmi olarak desteklediklerini belirtti.
Yad Vaşem genel müdürü, Polonya ve Yad Vaşem’in önerdiği değişikliğin uygulanması durumunda Auschwitz’in yeni isminin "Eski Nazi Alman İmha ve Toplama Kampı Auschwitz Birkenau" olacağını söyledi.
Paris tabanlı Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ise Polonya’nın isteğini reddettiklerini açıkladı. Örgütün sözcüsü Roni Amelan konuyla ilgili yaptığı açıklamada önerinin Temmuz ayında Litvanya’da gerçekleşecek olan yıllık toplantıda üye ülkelerle birlikte değerlendirileceğini söyledi.