İslami Cihad`in beyni öldürüldü

Birçok intihar saldırısının beyni olan İslami Cihad komutanlarından El-Aşkar pazar günü gerçekleşen bir operasyonla öldürüldü. Savunma Bakanı Amir Peretz operasyonu "Terörle savaşta çok önemli bir başarı" olarak nitelendirdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Pazar günü İsrail Ordusu’nun gerçekleştirdiği bir operasyonla öldürülen El-Aşkar 30 kişinin hayatını yitirdiği intihar saldırılarının beyniydi.  Operasyon hakkında açıklamada bulunan Albay Hertzi Halevi, operasyonu yürütme kararını El-Aşkar’ın yeni bir terör saldırısı planladığını öğrendikten sonra ve saklanma yerini tespit ettikten sonra aldıklarını söyledi.
Albay Halevi, geçtiğimiz iki hafta boyunca Savunma Kuvvetlerinin hem terör saldırısını önleme, hem de istihbarat konusunda çok çalıştıklarını açıkladı. Geçen hafta operasyonu onaylayan Savunma Bakanı Peretz, İsrail Ordusu, polis ve Şin Bet’i operasyondan dolayı tebrik ederek, Filistin halkı için koşulları yumuşatırken terörle mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.
Pazar günü, polis kuvvetleri, Jenin bölgesinde Filistinli silahlı teröristlerin saklandığı evi kuşattı.  Silahlı çatışma sırasında üç Filistinli yaralanırken, güvenlik kuvvetleri tarafından aranan kardeşler Mujahad ve Şahir Hanişa öldürüldü.  Aynı gün ilerleyen saatlerde, İsrail ordusu teslim olmayı reddeden silahlı teröristlerin evini buldozerle tahrip etmeye başladı.  Bu esnada yaşanan silahlı çatışmada, El-Aşkar’ın da dahil olduğu beş silahlı terörist öldürüldü.
El-Aşkar’ın, Nisan ayında Tel Aviv’de bir otobüs durağında 11 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırı da dahil olmak üzere, İslami Cihad’ın düzenlediği birçok terör saldırısının arkasındaki beyin olduğuna inanılıyor. 

Batı Şeria’da bomba
Pazar günü Batı Şeria’da patlayan bombanın, bir İsrailliyi hafif yaraladığı bildirildi. 
İsrail Ordusu’nun haberine göre, Batı Şeria’nın Şilo yerleşim bölgesinde meydana gelen patlamanın ardından bomba şarapneli bulundu. Filistinli militanların bombayı yerleştirdiğinden şüpheleniliyor. 
İsrail Deniz Kuvvetleri, geçtiğimiz pazar günü Gazze Şeridi’nin yakınında büyük miktarda patlayacı madde taşıyan, kaçakçılık yapmaya çalışan bir Filistin gemisinin yolunu kesmişti. İsrail Savunma Kuvvetleri’nin ifadesine göre, Gazze Şeridi’nden geri çekilmenin ardından, Filistinlilerin bölgeye patlayıcı madde sokma çabaları gittikçe artıyor. Bölgeye sokulan patlayıcı maddeler, İsrail’e atılan el yapımı roketlerin yapımında kullanılıyor.