Abbas İsrail`in müzakerelere geri dönmesini istedi

Filistin Başkanı Mahmut Abbas, pazartesi günü İsrail`e müzakere masasına dönmesi için çağrı yaptı. Abbas, Filistinlilerin "Nakba" (felaket) olarak adlandırdıkları, İsrail`in kuruluş yıldönümü vesilesiyle yaptığı konuşmasında tarafların müzakere masasına yeniden oturmalarını, dışarıdan dikte edilen ç

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Abbas, ABD, AB, BM ve Rusya’dan da uluslararası bir konferans düzenleyerek, başkenti Doğu Kudüs olan, hür ve demokratik bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımların atılmasını istedi. Abbas, Batı devletlerinin Filistin Özerk Yönetimine yapacağı para yardımını yollamaya karar vermesini olumlu olarak gördüğünü, Filistin halkının demokratik seçimleri nedeni ile cezalandırılmaması gerektiğini belirtti.
Abbas, Gazze şeridindeki militanlardan da İsrail’e yapılan roketli saldırıları durdurmalarını istedi. Abbas, şiddet eylemlerinin İsrail’in askeri yığınak yapmasına ve duvar inşası gibi tek taraflı planlara yönelmesine yol açtığına dikkat çekti.
Hamas’ın değişmesi gerektiğini ve diplomasiye ağırlık vermesi gerektiğini de kaydeden Abbas, FKÖ’nün cesur politik adımlar atarak bugünlere kadar gelebildiğini hatırlattı.
Abbas, en son olarak İsrail’in müzakere yapacak muhatap bulamadığı iddiasını reddetti, muhatabın hem varolduğunu hem de barış için elini uzattığını söyledi.
İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Regev, İsrail’in de barış istediğini fakat seçimlerin sonucunun ve Hamas’ın ciddi politik güç kazandığı gerçeğinin göz ardı edilemeyeceğini belirtti. Regev, Hamas’ı baypas ederek doğrudan Abbas ile konuşmanın söz konusu olamayacağını ifade etti.
Abbas’ın konuşmasının İsrail Başbakanı Olmert’in ABD ziyaretinden kısa bir süre öncesinde yapılması da dikkat çekti. Olmert’in ABD’de Batı Şeria’dan çekilme planlarını ortaya koyması bekleniyor. Olmert, müzakere ile ortak bir noktada buluşmayı tercih edeceğini fakat Hamas’ın sert çizgisinde devam etmesi durumunda tek taraflı politikalara devam edeceğini belirtiyor.