YAHUDİ DÜNYASINDAN KISA KISA...

Nelly BAROKASZamanını yeşiva ile sahne arasında geçiren Ultra Ortodoks Matisyahu, Hasidik müziği temel alan besteleriyle ABD`de reggae ve rap müziğin en önemli temsilcilerinden biri haline geldi. Ortodoks Yahudilere özgü sakalı, siyah şapka ve takımıyla sahneye çıkan Matisyahu`nun "Youth" adlı albümü ilk hafta 120 bin sattı

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsveç’in geçmişine dair
Lund Üniversitesi’nden Anders Jarlert’in yaptığı bir araştırma, şimdiye dek bilinenin aksine tarafsız İsveç’in gerçekte Nazilerle işbirliği yaptığı savını ileri sürüyor. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bu araştırmaya göre İsveç Luter Kilisesi, savaş süresince o ülkede yaşayan Almanların Yahudilerle evlenmelerini yasaklayan ırkçı kurallar uyguladı.  Hitler’in ve Nazi işgali altındaki Norveç’in eleştirilerine hedef olmamak için İsveç’in bu yöntemi kullandığı ifade edildi.
İsveç’in günlük Dagens Nyheter gazetesi, krallığın Nuremberg kanunlarını uyguladığı yönünde kanıtlar getiren bir yazı yayınladı. Tarihçi Klas Amark; İsveçlilerin II. Dünya Savaşı’ndaki tutumunu kendini korumak üzere dikenlerini çıkararak büzülen ve etrafında olup biteni görmemek için gözlerini yuman bir kirpiye benzetiyor. Araştırmacı Anders Jarlert ise, "Savaştan sonra suskunluk yasasını uyguladık" demekte. 2000 yılında Stockholm’de düzenlenen Holokost uluslar arası konferansında Başbakan Göran Persson savaş dönemine ait krallık arşivlerinin açılacağı sözünü vermiş, Batı ülkelerini aynı şeyi yapma yönünde ikna etmeye çalışmıştı. Verilen sözlere, aradan beş yıl geçmiş olmasına karşın İsveçli tarihçiler halen arşivlerin açılmasını bekliyor.

ADL Avrupa’daki antisemitizmi araştırdı
Anti-Defamation League’in (ADL) yürüttüğü bir ankete göre antisemitizm halen Avrupa kıtasının derinliklerinde yatıyor. Anket 12 Avrupa ülkesinde, her ülkeden 500 kişi olmak üzere 6.000 kişi ile yürütüldü. Anketin yürütüldüğü ülkeler Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İtalya, Almanya, Hollanda, İspanya, İsviçre, İngiltere, Macaristan ve Polonya’ydı.
Deneklere yanıtları ile antisemit eğilimleri konusunda belirleyici olabilecek; "1- Yahudilerin İsrail’e bağlılıkları bu ülkeden fazla, 2- Yahudiler  ticarette güç sahibiler, 3- Yahudiler uluslararası finansta fazlası ile güçlüler, 4- Yahudiler Holokost’ta başlarına gelenleri hala gereğinden fazla gündemde tutuyorlar" türünden sorular yöneltildi ve bunlara doğru veya yanlış şeklinde yanıt vermeleri istendi.
Avrupa genelinde çıkan sonuçlara göre; 1. soruya %43, 2. soruya %30, 3. soruya %32, 4.soruya %42 olumlu yanıt verdi.