Hasidik müzik, rap ve reggae ile birleşince ne olur?Matthew Miller-"Matisyahu" zirv

Nelly BAROKASZamanını yeşiva ile sahne arasında geçiren Ultra Ortodoks Matisyahu, Hasidik müziği temel alan besteleriyle ABD`de reggae ve rap müziğin en önemli temsilcilerinden biri haline geldi. Ortodoks Yahudilere özgü sakalı, siyah şapka ve takımıyla sahneye çıkan Matisyahu`nun "Youth" adlı albümü ilk hafta 120 bin sattı

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Matisyahu adıyla tanınan Ultra Ortodoks Matthew Miller, dindar Yahudilere özgü sakalı, siyah şapka ve takımıyla ABD’de sahneleri hareketlendirmekle kalmadı, reggae ve rap müziğin en önemli temsilcilerinden biri haline geldi.
"Youth" adlı albümü ilk hafta ABD’de 120 bin sattı, Bilboard müzik listesine dördüncü sıradan girdi. Ülke çapında olay haline gelen ve röportajları yayınlanan Matisyahu, ağustos ayında Chicago’da gerçekleşecek Lollapalooza Festivali’ne davet edildi.
Şarkılarında da dile getirdiği Yahudilik kurallarına sıkı sıkıya bağlı olan 26 yaşındaki şarkıcı, Şabat’ta sahneye çıkmıyor, konserlerde kadın hayranlarının kendisine dokunmasına izin vermiyor.
Şarkılarında, "Kabuğundan sıyrıl özünü bul", "Benliğinizi teslim edin ve bütünleşin" gibi alışılagelmişin dışında mesajlar veren Matisyahu, New York’un banliyösünden, sofu olmayan bir Yahudi ailesinden geliyor.

Haylazlıktan-dindarlığa
Matthew Miller’in Pennsylvania’da doğmasından kısa bir süre sonra ailesi New York’a taşındı. Okul çağında yaramazlığı nedeniyle sık sık okuldan uzaklaştırma cezası alıyor, 14 yaşındayken Hippie’liğe soyunuyordu. Derslerde haylazlık yapıyor, bir kez kimya sınıfını az daha yakıyordu 16 yaşında Colorado’ya yaptığı bir gezi sırasında dine eğildi, İsrail’i ziyareti ile Yahudi kimliğini kazandı. Colorado’da keşfettiği Tanrı’ya daha da yakın hissetti. İsrail’de zamanını dua ederek, keşfederek ve Kudüs’te dans ederek geçirdi. İsrail yaşamının dönüm noktası oldu. New York’a döndükten sonra Matthew Miller, Yahudilikle bağını ne şekilde koruması gerektiğini bilmiyordu. Mutsuzdu, okuldan ayrıldı, bir müzik grubuyla ülke çapında turneye çıktı. Oregon’da bir okulda müzik eğitimi gördü, reggae ve hip-hop tarzında kendini geliştirdi. Müzik eğitimine New York’ta devam ederken Rav Schlomo Carlebach’ın Hasidik müziğinin mistik gücü ile tanıştı.
New York’ta düzenli olarak gitmeye başladığı sinagogda tanıştığı bir din adamı, onu Lubavitch Hasidleri’ne katılmaya ikna etti. Böylece Matthew Miller adını, Matthew’ın İbranice versiyonu olan "Matisyahu" olarak değiştirdi. Çocukluğu ve ilk gençliğinde  kurallara ve otoritelere karşı şüpheci bir yaklaşım gösteren Matisyahu, yaşam şeklini değiştirerek Lubavitch Hasidleri’nin yaşam kurallarını benimsedi. Şimdilerde zamanı yeşiva ile sahne arasında geçiyor.

Bob Marley - Rav Carlebach sentezi
Matisyahu’nun tarzının, reggae efsanesi Bob Marley ile Rav Schlomo Carlebach’ın Hasidik müziğinin bir sentezi olduğu söyleniyor. Yahudi din adamları da müziğine genelde olumlu yaklaşıyor. Çünkü müziğinin temelinde Yahudilik olduğu halde herkese hitap ediyor, moral yükselten mesajları insanların ihtiyaçlarına cevap veriyor.  Matisyahu’nun "Youth" adlı albümü ilk hafta ABD’de 120 bin sattı, Bilboard müzik listesine dördüncü sıradan girdi. Kabala’ya merak salan Madonna’nın müziğine hayran olduğu Matisyahu’yu Pesah’ta evine davet ettiği söyleniyor.
Matthew Miller’in çok özel müziği ile tanışmak için İnternet’te arama motoruna "Matisyahu" yazmanız yeterli… Hasidik temelde kıpır, kıpır bir müzikle karşılaşacaksınız.