BUNLARI DUYDUNUZ MU?

Suzi APALAÇİ DAYANHafta başında yurtdışı gelişmeleri izleyerek nispeten sakin bir seyir izleyen bono ve tahvil faizleri, enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından hızla yükseldi. Beklentilerin oldukça üzerinde çıkan Nisan ayı enflasyon verileri Merkez Bankası`nın faiz düşüreceğine ilişkin beklentileri zayıflattı

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba

"Bakır" kazandırıyor…
Bakır, stoklardaki azalma sebebi ile son bir senede %70 değer kazandı ve 1960’lardaki rekor seviyelerine yeniden ulaştı.  Bakır’ın tonu Londra Metal Borsası’nda 7,780 ABD Doları’na ulaştı.

ABD Doları her yerde aynı...
İsrailli üretici ve ihracatçı firmalar da, Türkiye’dekilerle aynı problemi paylaşıyorlar: ABD Doları’nın düşük değeri…  Son 2 ayda Şekel, Dolar karşısında %4 değer kazandı.  Doların düşük değerde seyretmesi durumunda İsrail’in üretim sektörlerinin kayıplarının yaklaşık 1.2 milyar Dolara ulaşması bekleniyor. 

İsrail’de yerel markalar halktan büyük destek
görüyor…

Son iki senedir, İsrail’de yerli ürünlere karşı tüketicilerin ilgisi arttı.  Yapılan bir ankete göre, katılımcıların %95’i yerel olarak üretilen süt ve süt ürünlerini, %90’ı yerli et ürünlerini ve %67’si yerli bira markalarını tercih ediyorlar.  Yerli ürünlere karşı ilginin artmasının sebebi, fiyat ve kalitenin yanısıra, ürünlerin ambalaj ve tarz olarak İsrail kültürünü yansıtıyor olmaları.  Yerli markaların, yabancı markalara karşı üstünlük sağlamalarının en güzel örneği Starbuck’s kahve zincirinin 2 sene önce İsrail pazarından çekilmesi.  Tüketiciler, yerel kahve mağazaları olan Ilan’s, Arcaffe ve Aroma’yı tercih ediyorlar.  

Kısa kısa…
• Sami Ofer, Tel Aviv Müzesi’ne yapacağı milyonlarca Dolarlık yardım teklifini geri çekmesine rağmen, sanata olan yatırımlarını sürdürüyor.  Resmi olmayan kaynaklara göre Ofer, 40.3 milyon Dolar’a Van Gogh’un Madame Ginouz adlı portresini satın aldı.
• Kraft Foods, United Biscuits’in bir kısmını daha satın almak için İngiliz Premier Foods ile güçlerini birleştirdi.  United Biscuits’in değeri borçları dahil olmak üzere 4.3 milyar dolar.  Kraft’ın amacı, United Biscuits’in Güney Avrupa kısmını ele geçirmek,
• Milyarder yatırım bankacısı ve Coca-Cola’nın direktörü Herbert Allen, son 8 senede hisse fiyatı yarı yarıya azalan Coca Cola hisselerinden 18 milyon Dolarlık alım yaptı.
• Ortalama bir İsrail vatandaşı senede 34 kilo patates tüketiyor.  Bu değer Amerika ve Batı Avrupa’da ortalama 80kg, Rusya ve Doğu Avrupa’da ise 120 kg.