Gazze`deki çatişma

İranlı Devrim Muhafızları`nın geçen perşembe günü yaptığı ‘Amerika bize saldırırsa, ilk hedefimiz İsrail olur` açıklaması İran Ordusu tarafından ‘önemsiz bir tehdit` olarak nitelendi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçtiğimiz pazartesi sabahı El Fetih militanları ile Hamas militanları çatıştı. Hamas’ın iktidara gelmesinden bu yana gruplar arasındaki bu ilk çatışma da iki El Fetih militanı ile bir Hamas militanı öldü
Kırk sene boyunca Filistinlilere politik olarak liderlik eden El Fetih ocak ayındaki seçimleri kazanan Hamas ile  bu tarihten beri mücadele ediyor. Güvenlik güçlerinin  kontrolü  ile  ilgili sürtüşmeye, maaşların ödenmemesi de eklenince iki grup arası çatışma kaçınılmaz oldu.
Çatışma, İsrail’in bölgeden çekilmesinden sonra El Fetih’in kontrolüne bırakılan  Gazze sokaklarında gerçekleşti. Abasan’da Han Yunis mülteci kampında Hamas ile El Fetih grupları arasındaki gerginlik son derece yüksekti.
Gruplar pazartesi sabahı birbirlerini, parti üyelerini kaçırmakla suçladı. İki taraf da suçlamaları redderken Hamas El Fetih’in üç, El Fetih Hamas’ın dört üyesini kaçırdı.
Taraflar kaçırdıkları rehineleri serbest bırakma konusunda anlaştıktan sonra değiş tokuş işlemi sırasında çatışma çıktı.
Hamas El Fetih’i bir üyesini öldürmekle suçlayarak iki El Fetih üyesini sokak ortasında öldürdü. Çatışmada otomatik silahların yanı sıra tank savar füzeler de kullanıldı. El Fetih üyesinin kullandığı arazi aracının üzerinde yüzden fazla merminin izi bulundu. Çevrede yaşayanlar iki grubu bölgeye şiddet getirmekle suçladı.
FÖY Devlet Başkanı ve El Fetih Lideri Mahmud Abbas ile FÖY Başbakanı ve Hamas Lideri İsmail Hanniye arasındaki görüşmeler güvenlik güçlerinin kontrolü konusunda bir anlaşma getiremedi.
İsrail ile barış görüşmelerini devam ettirmek isteyen ve uluslar arası kamuoyu desteğini alan Abbas, Hamas’ın yetkilerini kısarak Hamas’ı etkisiz hale getirmeye çalışıyor
İsrail tanımamakta direnen Hamas ise ABD ve AB tarafından terörist örgüt olarak tanımlanıyor.