İran: "İsrail`e yapilan tehditleri önemsemiyoruz"

İranlı Devrim Muhafızları`nın geçen perşembe günü yaptığı ‘Amerika bize saldırırsa, ilk hedefimiz İsrail olur` açıklaması İran Ordusu tarafından ‘önemsiz bir tehdit` olarak nitelendi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Devrim Muhafızları’nın Koramirali Muhammed İbrahim Dehkani geçen perşembe, "Eğer Amerika bizim nükleer tesislerimize yönelik bir saldırı da bulunursa, ilk hedefimiz İsrail olur" açıklamasını yapmıştı. 120 bin kişilik bir teşkilata sahip olan Devrim Muhafızları, 1979 yılında meydana gelen İslami devrimden kısa bir süre sonra kuruldu. Koramiral Dehkani ayrıca öğrenci haber ajansı ISNA’ya yaptığı açıklamada geniş çaplı deniz üssü savaş planlarında  ‘Amerika ve Siyonist rejim’ dahil İran’ı tehdit eden ülkelerin tehlikede olduğunu belirtti.
İran’ın Kayhan Gazetesi’nde perşembe günü yayınlanan habere göre İran Ordusu, Devrim Muhafızları’nın İsrail’e yönelik yaptığı tehditlerin hiçbir geçerliliği olmadığını belirtti. Kayhan Gazetesi’ne göre İran Ordusu Başkan Yardımcısı Alireza Afshar, Dehkani’nin açıklamalarını önemsemediğini belirtti ve "Söyledikleri yalnızca kendi görüşüdür hiçbir geçerliliği yoktur" dedi.
Amerika, İngiltere ve Fransa, BM Güvenlik Konseyi’nin öne sürdüğü çözümü değerlendirerek, İran’ın nükleer hırsına bir son vermemesi halinde gerekli yaptırımları uygulayacaklarını açıkladılar. Fransa Başbakanı Dominik de Villepin bir açıklama yaparak, askeri harekatın İran’ın nükleer programına bir çözüm oluşturmayacağını söyledi. Villepin aylık düzenlediği basın konferansında konuyla ilgili, "Benim inancıma göre askeri harekat kesin çözüm değil. Bu çeşit senaryoları daha önce de yaşadık ve bu yöntemin sorunu halletmeye değil, daha çok probleme neden olabileceğini biliyoruz. Bunu en açık şekilde Irak’ta gördük" yorumunu yaptı. 2003 yılında Fransa Dışişleri Bakanı iken Birleşmiş Milletler’de Irak’a karşı açılan savaşın aleyhine konuşan Villepin, İran’la anlaşabilmek adına uluslararası toplumda ‘birlik’ ve ‘metanetin’ sağlanmasını gerekliliğini savundu. Kurulda reddetme yetkisine sahip olan Rusya ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bir değişiklik yapılmadan uygulanacak herhangi bir yaptırımın yeni bir çözümü desteklemeyeceğini belirtti.