Olmert İsrail`in sinirlarini yeniden çizecek

Pazar günü Başbakanlık ofisine yerleşen Ehud Olmert, yerleşim birimleri konusuna değinip, İsrail`in sınırlarını yeniden belirleyeceğini açıkladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
4 Ocak’ta Başbakan Ariel Şaron’un felç geçirmesinin ardından beş ay boyunca başbakanlık görevini vekaleten yürüten Ehud Olmert, bu süre boyunca başbakanlık ofisini kullanmamış, hükümet toplantılarında da başbakanın yerine oturmamıştı.
Pazar günü başbakanlık konutuna yerleşen Olmert, yeni hükümetin en önemli görevlerinden birinin, İsrail’in yeni sınırlarını belirlemek olduğunu açıkladı.  Olmert, diğer İsrail liderlerinin arasında İsrail’in sınırlarını çizme konusunda yaptığı açık konuşmalarla göze çarpıyor. İsrail’in sınırlarını İsrail halkına güven verecek, sağlam bir Yahudi devleti şeklinde olmasını istediğini belirten Olmert, Filistin ağırlıklı yerleşim bölgelerinde yaşayan Yahudi yerleşimcileri de başka yerlere yerleştirmeyi planladığını açıkladı. 
Yeni hükümetin ilk toplantısında, Olmert İsrail’in Gazze ve Batı Şeria bölgelerinde yetkisi bulunmayan askerlere izin verilmeyeceğini, kanunlara karşı gelinmesine göz yummayacaklarını dile getirdi.  İsrail’in yeni Savunma Bakanı Amir Peretz ise, hükümete Filistinlilerin Gazze ve Batı Şeria giriş sınırlamalarını yumuşatacağını, Filistinli tüccarlara İsrail’de daha çok çalışma hakkı vereceğini açıkladı.  Filistinlilerin İsrail’e giriş çıkış kısıtlamaları, terörün engellenmesi açısından yakından takip ediliyor. 
Olmert, Gazze ve Batı Şeria yerleşim birimlerinden dört sene içinde geri çekileceklerini açıkladı.  Filistin Özerk Yönetimi’ndeki (FÖY) seçimleri kazanan Hamas’ın İsrail’i tanımaması ve İsrail’in Mahmud Abbas’la karşılıklı görüşme yapmayı reddetmesi yüzünden, İsrail sınırlarını kendi çizeceği izlenimini veriyor. İsrail’in önemli Yahudi yerleşim birimlerini ve Ürdün Vadisi’ni doğuda güvenlik açısından tutacağı tahmin ediliyor. 
İsrail halkının çoğunluğu Batı Şeria’dan çekilme yanlısı ve hükümetin Ürdün Vadisi’ni elinde tutma kararını destekliyor.  Filistinliler için, doğuya geçişi sağlayan bu bölge büyük önem taşıyor.  İsrail hükümeti bölgeyi tutmaya kararlı iken, yerleşim birimleri hakkında kesin bir sonuca henüz ulaşılamadı.  Yerleşim birimleri terörist saldırılarına sık sık hedef olduğu için, yerleşim birimlerini korumak büyük bir bütçe ve güvenlik donanımı gerektiriyor.