AJC 100. yilini kutluyor

100. yılını kutlayan Amerikan Yahudi Komitesi, bu özel yılın şerefine özel bir programla başta ABD olmak üzere, dünyanın farklı bölgelerinde etkinliklerine devam ediyor. Son olarak etkinlikler kapsamında dünya liderleri Washington`daki 100. yıl gala yemeğinde bir araya geldi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Bir asırı geride bırakan Amerikan Yahudi Komitesi’nin direktörü David A. Harris, etkinlikler kapsamında yaptığı radyo konuşmasında AJC’nin 1906 yılında Rusya’da yaşayan Yahudilere yapılan saldırıların etkisiyle New York’ta bir araya gelen bir grup Yahudi tarafından kurulduğunu söyledi. Başından beri Yahudilerin dünya genelinde eşit şartlar altında yaşamaları için mücadele ettiklerini, bu çabalarına İsrail devleti kurulduktan sonra da sürdürdüklerini belirten Harris, bu inançla örgütlerinin sadece Yahudileri değil, tüm halkların eşit yaşaması için mücadele ettiğini söyledi.
Amerikan Yahudi Komitesi AJC’nin 100. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikler kapsamında geçtiğimiz Perşembe akşamı Washington’da büyük bir gala düzenlendi. 2000 davetlinin hazır bulunduğu 100. yıl yemeğine ABD Başkanı George Bush, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel de katıldı. Türkiye Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya, Başkan Vekili Lina Filiba ve İzmir Gençlik Temsilcisi Semi Asal da yemeğe katılmak için geçtiğimiz hafta Washington’a gitti.
Gecenin açılış konuşmasında AJC Başkanı E. Robert Goodkind: Geçmişe değil geleceğe bakacağını belirterek şu anda yapılması gereken şeyin organizasyonun gelecek yüzyıla nasıl taşınacağının planlanması olduğunu söyledi. Konuşmasında İslami faşizm, Yahudiliğin devam etmesi, sosyal adalet, dünya Yahudileri arasındaki ilişkiler gibi konulara değinen AJC başkanı, organizasyonun bir asır daha devam ettiğini görmek için bu konulara çözüm getirmek gerektiğini belirtti.
Gecenin en önemli konuşmacısı ABD Başkanı Bush; ülkesi ile İsrail’in her zaman için güçlü bağlarla birbirine bağlı iki ülke olduğunu hatırlatı ve bu güçlü ilişkinin arkasındaki temelin iki ülke arasındaki sayısız benzerlik olduğunu belirtti. Yakın zamanda İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüşeceğine değinen Bush, Şaron için de şifa dileklerini yineledi. Demokrasiye ve özgür seçimlere olan inancına rağmen İsrail’i tanımayan Hamas’ı siyasi bir muhatap olarak kabul edemeyeceğini söyleyen Bush, Hamas ile hiçbir düzeyde ilişki kurmayacaklarını konuşmasında açıkladı. Ayrıca Irak savaşına da değinen Bush, savaşın nedenleri ve hedeflediklerini anlattı. Son olarak İran konusunu gündeme getiren Bush, bu konuda dünya genelinde olumlu gelişmeler yaşandığını, Rusya ve Çin’in konuya gösterdikleri hassasiyetin çok önemli olduğuna değinirken, AJC 100. yıl yemeği nedeniyle bir araya geldikleri Almanya Başbakanı Merkel ile de bu konu ile ilgili bir toplantı yaptıklarını belirtti.
Birleşmiş Milletler kurulduğunda AJC’nin 40 yılı geride bırakmış bir kurum olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan BM Genel Sekreteri Kofi Annan, BM için Yahudilik konusunun her zaman önemli bir başlık olduğunu söyledi. Gelecek hafta BM’nin yeni İnsan Hakları Komisyonu’nu seçileceğini ve yeni komisyonun çifte standarda bir son vererek dünyanın her yerinde insan haklarına karşı işlenen suçları kontrol altına almaya çalışacaklarını belirtti. "Bu tören ile asıl kutladığımız nokta bu salonda bulunan kimseye Yahudi ve Amerikalı kimlikleri arasında bir seçim yapma zorunluluğu getirilmemesi" olduğuna dikkat çeken Annan, geçmişte insanların bu özgürlüğe sahip olmadıklarını söyledi. İsrail-Filistin sorununa da değinen Annan, bu konuda fikir yürütmenin somut gelişmeler sağlamaya göre daha kolay olduğunu ancak BM’in tüm organlarıyla bu sorunu gerçek anlamda halletmek için her zaman büyük bir çaba içinde olduğunu ve olacağını açıkladı.
Etkinlik kapsamında beş yıl önce başlatılan ve ikinci yüzyılda organizasyona katkı sağlama amacıyla gerçekleştirilen bağış kampanyası geçtiğimiz günlerde sona erdi. Kampanyanın devam ettiği beş yıl boyunca toplam 105 milyon Amerikan Doları toplandığı ve yola çıkarken konulan hedefin aşıldığı açıklandı. Yine organizasyonun 100. yılı nedeniyle hayata geçirilen özel bir internet sitesinde, AJC’nin 100 yıllık arşivi ilgilenenlerin dikkatine sunuluyor. www.ajcarchives.org  adresinden ulaşılabilen sitede 100 yıla damgasını vuran belgeler, resimler ve videolar yer alıyor.


Ankara, 7 Nisan 2006

Sayın Goodkind,
Amerikan Musevi Komitesini kuruluşlarının Yüzüncü Yıldönümleri vesilesiyle kutluyorum.
Türkler ve Musevi Cemaati arasındaki dostluk temelini tarihten almakta ve yıllar içerisinde güçlenmektedir. İki toplum arasında her zaman dostluk ve güven ilişkileri bulunmuştur.
Yabancı düşmanlığı ve anti-semitizm duygularından daima uzak olmuş olan Türk toplumu, zor zamanlardan Musevilere kucak açmaktan çekinmemiştir. Musevi cemaati de kendisini Türkiye coğrafyasının doğal bir parçası olarak görmüştür. Yüzyıllara yayılan iki toplum arasında tesis edilmiş olan bu özel ilişkilerden gurur duyuyoruz.
Türk ve Musevi halkları arasındaki bu ilişkiler, farkli dini ve etnik yapıya sahip uluslar arasındaki karşılıklı anlayış, uyum ve birlikte yaşamanın en güzel örneklerinden birini teşkil etmektedir. Bu dostluğun, uluslararası topluma bölünme ve kavga yerine barış ve hoşgörüye ulaşılması doğrultusunda ilham vermesini temenni ediyorum.
ABD’deki Musevi kuruluşlarıyla bugüne kadar sürdürdüğümüz yakın işbirliğinden büyük memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isterim.
Ayrıca, Türkiye ve Türk toplumunun uluslararası imajını olumsuz olarak etkileyen bütün girişimlerin önünün alınmasında ABD’de mukim Musevi kuruluşlarının özverili çabaları ve dayanışması nedeniyle içten teşekkürlerimi sunuyorum.
Türk ve Musevi toplumları arasındaki bu işbirliği, Türk-Amerikan ve Türkiye-İsrail ilişkilerinin daha da ilerletilmesi için önemli bir zemin yaratmaktadır.
Amerikan Musevi Komitesini, 100. yıla ulaşmaları vesilesiyle, yaptıkları değerli çalışmalardan ötürü bir kez daha kutlar, en iyi dileklerimi sunarım.

 Başbakan
Recep Tayyip ERDOĞAN