Toplum`dan Haberler

Selim YUNADVD fiyatlarının makul seviyelere gelmesi ile birlikte, hepimiz küçük birer sinema salonuna çevirdiğimiz evlerimizde sevdiğimiz filmleri tekrar tekrar seyretmek istiyoruz. Ayrıca DVD`ler; filmin oyuncuları ile röportajlar, kamera arkası görüntüleri ve "bonus"ları ile çok daha cazipler. Aşağıda ayrıntılarını okuyacağınız iki ye

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Süzet Sidi Bilkent Üniversitesi’nde Holokost’u anlattı

Gazetemizin bir dönem yazarlarından Süzet M. Sidi, 2 Mayıs Perşembe günü Ankara Bilkent Üniversitesi’nde Dr. Cengiz Şişman'ın dersinde kürsüye davet edildi.
Dr. Cengiz Şişman, Jewish History and Religion in Contemporary International Politics (Yahudi tarihi ve Karşılaştırmalı siyasette din) adlı seçmeli dersinde, öğrencilerine interaktif bir ders çerçevesi içinde Yahudilik tarihine, kültürel politik boyutlarına bir giriş yapmayı amaçladı. Günümüz akademik dünyası genelde modern Ortadoğu’yu politik ve tarihi  bakış açılarından irdilemesine karşın, Süzet M Sidi, Dr. Şişman’ın dersinde Holokost hakkındaki bilgi ve belgeleri paylaştı. Konuşma sonrasında öğrenciler  II. Dünya  Savaşı’nda Avrupa’da Türk Yahudilerini kurtaran Rodos Konsolosu Selahattin Ülkümen, ve Marsilya konsolosu Necdet Kent’in anılarını içeren "Fotoğraf ve Belgelerle Auscwhitz" sergisinde gösterilen video film bölümünü izledi. Üzerinden 61 yıl geçen yalnız Yahudilik değil aynı zamanda insanlık tarihi açısından Holokost’un gelişim süreçlerini ayrıntılarıyla üçüncü ve son sınıf öğrencilerine aktaran Sidi, büyük bir dikkatle izlendi. Katılım sonunda genç öğrencilerin sorularını da dikkatle yanıtlayan  Sidi konuşmasını Albert Einstein’in: "İnsanlığın artık atomu parçalanabileceğini ispatlayan bilginlere değil, vicdanlı yüreklere ihtiyacı var" sözleriyle  noktaladı.

Mordechai Arbell Sefarad Pulları
Bir dönemler İsrail’in İstanbul Başkonsolosu olarak görev alan Mordechai Arbell’in küratörlüğünde 24 Mayıs Çarşamba günü, İstanbul Cervantes Enstitüsü’nde Sefarad Pulları sergisi açılacak.  
Tel-Aviv Cervantes Enstitüsü tarafından düzenlenen  sergide Uzakdoğu’dan Amerika’ya uzanan ve Sefaradların tarihi geçmişleriyle ilintili pullar yer alıyor.
Açılışa katılacak olan Arbell, Iber yarımadasından çıkan atalarının soyunu Castiel ve Pereire soyadlarıyla Hindistan Cochin’de devam ettiği; ya da 19. yüzyılda El Salvador ve Honduras’ın başbakanlığını Juan Lindo’nun yaptığını ya da Kariblerdeki Holanda kolonisi olan Suriman’da bir Sefarad topluluğunun kurulduğunu ve hala bu topluluğun yaşadığına vb gibi konularda bir konferans verecek. Mordehay Arbell diplomatik görevinin yanı sıra tarihi derlemelere imza atmış, Aki Yerushalayim’de makaleleri yayımlandı, 1999 yılında İspanya, Zaragoza’da Filatelia Sefaradí kitabı basıldı.

İYD’den Annelere özel
Bünyesinde barındırdığı pansiyonerlere huzurlu ve keyifli bir ortam yaratarak yaşam kalitelerini yükseltmeyi amaç edinen İhtiyarlara Yardım Derneği bu sene Anneler Günü’nü daha anlamlı kılmak isteyenlere yardımcı olmak için özel hediyeler hazırladı. Seçenekler arasında aksesuarlar, saatli anahtarlıklar, dekoratif ürünler, canlı çiçek aranjmanları ve tebrik kartları bulunmakta.

Matan Baseter- Barınyurt
yeni Yönetim Kurulu göreve başladı

Maten Baseter- Barınyurt Yönetim Kurulu seçimleri geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. 2006񮖨 yılları arasında; Viktor Kohen Ülçer Başkan, Albert Elhadef Başkan Vekili, Klara Perahya Matan Baseter Duayeni, Emel Bahar Başkan Yardımcısı, Nedim Kohen Büro Başkanı Sayman, Nora  Uyar Kadınlar Komisyonu Başkanı, Ceni Franko Catering Başkanı, Meri Hazak Kadınlar Komisyonu Başkan Yardımcısı, Meri Erim Genel Sekreter ve Halkla İlişkiler, Emel Bahar ve Doğan Kohen Sağlık Komisyonu Sorumluları, Lazar Aroyo Personel Sorumlusu, Vivyan Mizrahi ve Viki Özsezikli Özel Sorun ve Sorunlular Sorumluları, Yafi Kazado ve Sara Mori Anket Komisyonu Sorumluları, İnez Ovadya Gıda Dağıtım Komisyonu Sorumlusu, Lizet Kalma Terapi Komisyonu ve Bayram Çalışmaları Hediye Komisyonu Sorumlusu, Meri Hazak Bayram Çalışmaları Sorumlusu, Sara Mori ve Vivyan Mitrani Bikur Holim İhtiyaç Sahibini Gözetme ve İlgilenme Sorumluları ve Avram Darsa Kaşerut Sorumlusu  olarak  görev alacaklar.

İda Kohen anıldı
Varlığını cemaatin çeşitli kurumlarına bağışlayarak örnek bir davranış sergileyen İda Kohen 30 Nisan Pazar günü Barınyurt Sinagogu’nda anıldı.
Duada Matan Baseter-Barınyurt Başkanı Viktor Kohen Ülçer ve Yönetim Kurulu üyeleri hazır bulundular. Bir hayırseverin İda Kohen’in anısına yaptırmış olduğu 21 odalı pavyon 2003 Haziran ayında hizmete girmiş ve bütün cemaatin takdirini kazanmıştı.

Hayat Treni sahneleniyor
Radu Mihailenu'nun yönettiği ve 1998 yılında dünya çapında ödüller alan "Train de Vie" (Hayat Treni) filmi Profilo sahnesinde...
Aralık ayından beri 10ᆫ yaş arasında 25 tiyatrocu ve 90 dansçının katıldığı 115 kişilik dev kadro sizler için hazırlandı. Haziran ayında  sadece 3 kez sergilenecek olan oyun için rezervasyonlar 1 Mayıs Pazartesi günü başladı.
Rezervasyon ve daha fazla bilgi için: 0212 274 99 31

GKD’nin bahar kermesi
Göztepe Kültür Derneği’nin her sene gerçekleştirdiği Geleneksel Bahar Kermesi bu hafta içinde Büyük Sürmeli Oteli’nde gerçekleşiyor.

Maryo
Frayman’a geçmiş olsun
Aşkenaz Cemaati Onursal Başkanı Maryo Frayman’a geçirmiş olduğu rahatsızlıktan ötürü geçmiş olsun der, biran önce eski sağlığına kavuşmasını dileriz.

YSK’nın İYD ve Barınyurt ziyaretleri
YSK Kadınlar Komisyonu üyelerinden Rozi Almaleh ve Korel Özvaron hazırladıkları gösteriyi 3 Mayıs Çarşamba günü İhtiyarlara Yardım Derneği’nde, 4 Mayıs Perşembe günü ise Barınyurt’ta sahnelediler.  Etel Molinas Araf, Sümbül Sonbahar ve Filiz Meşulam’ın oynadıkları mini skeçler ile Eti Kalma, Suzi Mitrani, Linda Menase, Rebi Levi ve Ceni Dekohen’in canlandırmaları büyük beğeni topladı. Emre Kurtiçler ve Nedim Haviyo’nun müzik yönetmenliğini yaptıkları günlerde pansiyonerler şarkılar söyleyerek dans ettiler.

GKD’de eğlence gecesi
22 Nisan Cumartesi Göztepe Kültür Derneği’nde eğlence gecelerine bir yenisi daha eklendi. Latin ve Grek müzikte Kosta’nın sunduğu melodilerle başlayan gece; Grup Mozaik eşliğinde eşsiz bir keman dinletisiyle sahne alan solist Yeşim’in seslendirdiği şarkılarla devam etti. Yoğun bir katılımın gözlendiği geceye, gösterilen ilgiden dolayı memnuniyetlerini dile getiren eğlence sorumlusu Leon Arditi ve arkadaşları önümüzdeki sezonda düzenleyecekleri geceler için şimdiden çalışmalara başladıklarını ve her iki yakada oturan tüm dostları bu tür organizasyonlarda bir arada görmek istediklerini belirttiler.