Bu DVD`ler kaçmaz!

Selim YUNADVD fiyatlarının makul seviyelere gelmesi ile birlikte, hepimiz küçük birer sinema salonuna çevirdiğimiz evlerimizde sevdiğimiz filmleri tekrar tekrar seyretmek istiyoruz. Ayrıca DVD`ler; filmin oyuncuları ile röportajlar, kamera arkası görüntüleri ve "bonus"ları ile çok daha cazipler. Aşağıda ayrıntılarını okuyacağınız iki ye

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Savaş Tanrısı – Lord of War
Yuri Orlov, "Silah satmak... Neden daha önce aklıma gelmemişti ki?" diyor "Savaş Tanrısı"nda... Silah ticareti bir taraftan Yuri’nin hayat standartlarını yükseltirken, diğer taraftan onun için değerli ne varsa alıp götürüyor...
Savaş Tanrısı’nda, New York’un unutulmuş mahallelerinden birinde oturan Ukrayna asıllı Yuri Orlov’un (Nicholas Cage) ilginç yaşam yolculuğuna tanık oluyoruz.
Yolculuk, söz konusu mahallede yaşanan günlük bir olaydan etkilenerek başlıyor. Yuri mahallesindeki bir lokantada birilerinin silahlarla taranarak öldürülmesine tanık oluyor.
Bu arada Yuri’nin gözü silahlara ve onlardan akarcasına dökülen boş kovanlara takılıyor. Bu sektördeki tüketimin sonsuz olduğunu böylesine dramatik bir olay sonucunda keşfeden Yuri, kendisi için çıkışın silah tüccarlığında olduğuna inanıyor ve bu işi yapmak için gerekli adımları atmaya başlıyor. Önceleri kuytu köşelerde birer birer silah satarak başlayan ticaretin çapı çok geçmeden genişliyor. On yıl içinde Yuri "silahlanmakta" olan ülkelerin hırslı yöneticilerine konteynerler dolusu silah satmaya başlıyor. Yuri’nin, yaptığı işe bakış açısı şöyle: "Dünyada 550 milyon silah var. Bu da her 12 kişiye bir silah düşüyor demek. Geriye kalan tek soru şu: Diğer 11 kişiyi nasıl silahlandıracağız?"
Bu hızlı ve varlıklı hayat, Yuri’yi çocukluk aşkı Ava Fontaine ile birlikte resim gibi bir hayatın içine yerleştirirken, onu çok bağlı olduğu kardeşi Vitaly’nin (Jared Leto) güveninden, öz oğlunun çocukluğundan ve kendine olan saygısından mahrum bırakıyor.
Baştan sona keyifle izlenmeye aday bu filmin DVD ve VCD’si  piyasaya çıktı. DVD’nin farklı özellikleri arasında, filmin oyuncuları ile röportajlar, kamera arkası görüntüler ve filmin fragmanı var. Film 5.1 Dolby ses formatında. Türkçe ve İngilizce dublaj ve altyazı seçenekleri de mevcut. İyi seyirler...

Münih – Munich
5 Eylül 1972 sabahı Münih’teki Olimpiyat Köyü akıllara durgunluk verecek bir olay ile güne uyanır. Sabaha karşı saat 04:30 sularında sekiz Arap terörist İsrailli atletlerin kaldığı yatakhaneye baskın yapar. Çıkan çatışmada iki İsrailli atlet can verirken geriye kalan dokuz kişi teröristler tarafından rehin alınır. Teröristlerin talebi nettir: İsrail hapisanelerinde mahkum tutulan 234 Filistinli’nin serbest bırakılıp güvenli bir şekilde Mısır’a ulaştırılması... Bütün gün süren verimsiz pazarlıklar; teröristlerin Mısır’a ulaştırılması vaadi ile sona erer. Teröristler ve rehineler helikopterler ile Münih yakınındaki askeri havaalanına sevkedilir. Havaalanında Alman askeri güçleri tarafından yapılan operasyon da sonuç vermeyince olaya karışan dokuz İsrailli rehine, bir Alman askeri ve teröristlerin beşi ölür.
Steven Spielberg’in "Münih" adlı filmi yaşanan olaylar karşısında İsrail Gizli Servisi Mossad’ın düzenlediği "Tanrı’nın Gazabı" adlı operasyonu anlatıyor.  Filmde, operasyonu, her biri farklı özelliklerde olan beş kişilik bir ekip gerçekleştiriyor. Bu ekip, Avrupa’nın ve Ortadoğu’nun çeşitli yerlerinde 5 Eylül olaylarının sorumluları olarak gösterilen hedefleri takip ediyorlar.
Film kullanılan mekan açısından oldukça zengin olması ile öne çıkıyor. Set ekibi filmde izleyiciye 30 yıl öncesinin havasını verebilmek için sokakları neredeyse yeni baştan yaratmış. Kostüm seçimi de, yine Spielberg’in her filminde olduğu gibi, ayrı bir özen ile gerçekleştirilmiş. Bu alandaki başarısını birçok filmde tekrar tekrar kanıtlamış kostüm tasarımcısı Joanna Johnston’ın da büyük etkisini unutmamak lazım. Bu tip ayrıntılara gösterilmiş olan özen filmin gerçekçiliğine büyük katkı sağlıyor.
Filmde kurgunun büyük bölümü,  ekibin lideri olarak atanmış İsrailli Avner’in (Eric Bana) hikayesinin etrafında gelişiyor. Eric Bana bu oyunculuk sorumluluğun altından başarıyla kalkıyor. Filmin kadrosunu zenginleştiren isimler arasında Geoffrey Rush (Shine) da var. Rush, Mossad’dan Ephraim’i canlandırıyor.
Kuşkusuz "Münih"i benzerlerinden ayıran en önemli özellik, bir dereceye kadar bile olsa, tarafsızlığı benimsemiş olması... Kimi sahnelerde ilk önce, hedef olan kişi ile empati kurmamız sağlanıyor; o kişinin de kendi olağan hayatı dahilinde aslında kötü bir insan olmadığı diğer bir deyişle "etten kemikten" olduğu gösteriliyor. Bu insanlara zarar verildiğini gören seyirci, karşı taraftakiler için de üzüntü duyuyor; olayın ikili doğasını kavrıyor.
Filmin DVD’sinde de kamera arkasından detaylı görüntülerini ve filmin fragmanını bulabilirsiniz. Dublajlar 5.1 Dolby Digital formatında hem İngilizce hem Türkçe olarak mevcut.