Mişne Tora Gençlik Komisyonu ile geleceğe...

Ester YANNİERGeleceğe yatırım yapan vitrinsiz bir kurum Mişne Tora. Kurum yetkilileri ile yeni oluşturulan Gençlik Komisyonu hakkında görüştük. Başkan Eli Meriç, 100. yılını geri de bırakmış Mişne Tora`nın yeterince tanınmamasından ve hala zihinlerde soruları olmasından üzüntü duyduğunu dile getirdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Cemaatimizin dar gelirli kesiminin öğrencilerine maddi manevi destek sağlayan Mişne Tora, yine kendi yetiştirdiği ve günümüzde kariyer sahibi olan gençlerinden bir Gençlik Komisyonu oluşturdu.  Gençlik Komisyonu’ndan Başkan Rahel Behar ve Lisel Siliki çalışmaları hakkında bilgi verdiler. 
Öncelikle Mişne Tora Başkanı Eli Meriç’e ve Yönetim Kurulu üyesi Yusuf Besalel’e  Gençlik Komisyonu oluşturma fikrinin nasıl doğduğunu, buna neden gerek gördüklerini sorduk…
Yaklaşık on sene önce oluşturulan Kültür Komisyonu ile Manevi Destek komisyonumuzun çalışmaları örtüşmeye başlayınca bu kültür komisyonu lav edildi. Gençlik Komisyonu aslında derneğin büyük sıkıntılar içinde, yüzlerce kişiye bakmakla mükellef  olduğu II. Dünya Savaşı yıllarında da vardı. Gençlere erzak ve eğitim gereksinimi haricinde bir yardımda bulunmak için o zaman görevde olanlar büyük çaba sarf ederlerdi. Bu eksikliği günümüzde çok daha büyük boyutlarda yaşıyoruz. 80’in üzerinde öğrenci ve aileleri ne yazık ki maddi yardımların haricinde, başka bir destek göremeyeceklerinin kanaatindeler. Onları gerek sosyal, gerek judaik, gerekse psikolojik bakımdan  etkilememiz lazım. O zaman yaptığımız yardımın doğru olduğu huzuruna kavuşabiliriz. Bayram tebrik kartlarının gelirlerinin yanı sıra bütçemize destek veren bağışseverlerimiz, yardımlarının doğru yönlendirildiğini, Yardım alan çocukların cemaat içinde faal olduklarını görmek istiyorlar. Gençlere, kendilerine yapılan yardımın karşılıksız olmadığı fikrini vermemiz lazım.  Bu doğrultuda Ağustos ayında Gençlik Komisyonumuzu kurduk, düşüncemizin üstünde katılım gördük, 10 yıl süreyle yardım gören öğrenciler geldiler. Gurur duyduk, onlara görev verdik; şimdi  yaşlı üyelerimizle birlikte çalışıyorlar. Hedeflerinden biri etkinlikler düzenleyerek öğrencilerimizin derneğe gelmelerini sağlamak. Derneğe gelmelerini ve kaynaşmalarını sağlayacak ortamı gerektiği kadar  hazırlayamamış olabiliriz. Gelmemelerinin  bir nedeni çocukların, sınavlara hazırlanmaları; lise son sınıf öğrencilerinin dershanelere devam etmeleri; diğer önemli bir neden ise  ailelerin sıcak bakmaması. Çünkü kimse yoksul olduğunu başkalarının bilmesini arzu etmez. Bu bir kompleks olabilir biz onları kucaklamak istiyoruz. Böyle problemleri aşmak istiyoruz. Kamuoyunun, derneğimizi icraatlarıyla daha iyi tanıması,  bu komisyonun hedeflerini daha iyi bilmesi, işimizi kolaylaştıracak, daha popülarize edecek ve gençlerimizin iyi bir dindaş ve vatandaş olmalarını sağlayacak. Destek alan tüm çocuklarımızı, gençlerimiz gibi her zaman aramızda görmek istiyoruz.
Gelecekte derneğin yöneticileri bu gençlerin arasından çıkacak. 20 yıldır bu işi şevkle sürdürmemize rağmen aynı enerjiye sahip değiliz.
Başkanlığa yeni getirildiğimde, dernekte bir boşluk olduğunu farkettim, Yusuf Besalel ile gençliğe daha çok önem vermek gerektiğine karar verdik. Genişleyen dernek lokalimizi, gençlerin hizmetine sunmak istedik. Evlere ders vermeye giden öğretmenlerin, dersleri dernek lokalinde sürdürmelerini arzu ettik. Diğer gençlik derneklerinde olduğu gibi lokalimizi gençlerin hizmetine açmak istedik. Yönetim kurulu, karara sıcak baktı.
Bağışseverlere gittiğimde, ileri yaştaki bu kişilerin Mişne Tora’yı bilmemesi beni çok üzdü, adeta bir yumruk yedim. 25 yaşında birisi :" Mişne ne yapar?" derse, anlayabilirim ama  65 yaşın üstünde birinden bunu duymak….  Ya  kendimizi iyi tanıtamadık, ya da bu insanlar Mişne Tora’nın ne olduğunun bilincinde değiller. Akıllarda oluşan diğer soruları da gidermek için bu gençlerimizle, bu kişileri ziyaret etmek gerektiğine inanıyorum. Yanımda okuttuğumuz ve şimdi kariyer sahibi bir gençle  bir bağışseverin yanına gittiğimde kendisine güzel bir örnek oluşturacağına inanıyorum. 
Cemaat bireylerinin 100 yılı devirmiş bir derneği tanımaması, zihinlerinde dernekle ilgili soruların olması hoş bir durum değil.
Mişne Tora’da oluşturulan Gençlik Komisyonu Başkanı Rahel Behar  ile Lisel Siliki’yi tanımak ve dernek faaliyetlerine nasıl dahil olduklarını öğrenmek istedik.
Sizleri tanıyabilir miyiz?
R.B: 1977 İstanbul doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunuyum. Halen Yıldız Teknik Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları Yüksek Lisans Programında tez aşamasındayım. 16. Mart 2006 tarihinde gerçekleşen Genel Kurul’da, Öğrencilere Yardım Derneği’nin Yedek Yönetim Kurulu’na seçilerek, Gençlik Komisyonu Başkanı olarak atandım.
L.S:  Mişne Tora’nın destek verdiği  öğrencilerdendim. UÖMO ve Marmara Üniversitesi Matematik Öğretmenliği’nden mezun oldum. Derneğe olan borcumu ödemek zorunda hissediyordum kendimi. Mişne’nin destek verdiği öğrencilere özel dersler vermeye başladım. Öğrencilerimiz üniversite sınavlarında başarılılar. Bunun gözlemlenmesi gerektiğine inanıyorum. Dönemimin öğrencilerinin daha gönüllü bir şekilde buraya adım atmalarını istiyorum. Bunun için çalışıyorum.  Onlara bizim de maddi yardım aldığımızı ve ‘bu yardımlar olmasaydı okulu bitiremezdik’ bunları göstermek istiyorum. Bunda utanılacak gocunacak bir durum yok. Benimle aynı durumu paylaşan gençlere örnek olmak istiyorum. 
Mişne Tora’ya nasıl katıldınız?
 Lise ve üniversite eğitimim sırasında Mişne Tora’dan burs aldım.
Eylül ayında  Sara Sezer’den Mişne Tora’nın toplantısına katılma teklifi aldık. O sırada bu toplantının ne için olduğu, rolümüzün ne olacağı konusunda hiçbir fikrimiz yoktu. Bir kaç arkadaşımız daha toplantıya davet edilmişlerdi ve onlar da konuyu bilmiyorlardı. Toplantı sırasında  Başkan Eli Meriç ve dernek yöneticileri, dernek bünyesinde yeni bir yapılanma arzu ettiklerini ve bu yenilenmede bizim katkımızı istediklerini belirttiler. Aynı toplantıda; izlenmiş olan ve izlenen politikalar, uygulamalar, belirlenmiş hedefler, amaçlar  masaya yatırıldı. Bizler Mişne Tora tarafından okutulan ve yetiştirilen eski öğrenciler olarak, tecrübelerimizi paylaştık. Böylece artılar ve eksiler ortaya çıkmış oldu.
Derneğe katıldıktan sonra neler yaptınız?
 İlk aşamada, adımızı belirledik: Mişne Tora Gençlik Komisyonu. Ve komisyon olarak toplanmaya başladık. Bir yahoogroup kurduk. Hedeflerimizi ikiye ayırdık. Gençlik Komisyonu olarak; asli hedeflerimizi öğrencilerle ilişkiler ve özel öğretmenlerin seçimi ile değerlendirilmesi olarak belirledik.
Diğer kurumlarda olduğu gibi derneğimiz için de büyük önem taşıyan bağış konusunu, uzmanlığımız olmadığından, hedeflerimizin dışında tuttuk.
Gençlik Komisyonu’nda kimler var?
Mişne Tora Gençlik Komisyonu, oldukça dinamik bir grup. İlk toplantımızdaki arkadaşlarımızın yanı sıra sonradan aramıza çok değerli arkadaşlar katıldı. Bu arkadaşlar, çok iyi bölümlerde okuyan, gelecekleri aydın, yetiştikleri topluma yararlı olmak için çalışan pırıl pırıl gençler. Aramızda olmalarından  dolayı çok mutluyuz.  Komisyonumuzda , psikolog, fizik mühendisi,  genetik ve moleküler biyoloji, gıda mühendisliği, diş hekimliğinde okuyan arkadaşlarımız var.
Gençlik komisyonu’nun hedefleri / misyonu nelerdir?
Gençlik Komisyonu olarak en önemli hedefimiz, derneğimizden destek alan çocukların ve gençlerinin yüksek eğitimli, sosyal, genel kültüre sahip bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamak. Bu hedefe ulaşırken amaçlarımız öncelikle Mişne Tora’nın toplumumuz içindeki bilinirliğini arttırmak, özellikle ailelere, Mişne Tora kanatları altında yetişen çocukların ileride bizler gibi saygın birer meslek sahibi, sosyal kişiler olacaklarını göstermek, diğer şehirlerdeki ve ülkelerdeki gençlik dernekleri ile yakın ilişkiler kurarak, gençlerimizin ufkunu açmak.
Gençlik Komisyonu’nun faaliyetleri nelerdir?
Gençlik Komisyonu, ilk olarak gençlerimize özel ders verecek olan özel öğretmenlerin seçiminde Manevi Destek Komisyonu Başkanlığı’na destek verdi. Mişne Tora’da ilk defa özel ders verecek öğretmenlerle mülâkat yapıldı; bilgi düzeyleri ölçüldü. Daha sonra bu öğretmenler öğrencilere yönlendirildi.
Sosyal faaliyetlerimizden ilkini, sömestr tatilinde gerçekleştirdik. Öğrencilerimiz için etüt programı başlattık. Etütten sonra bir gün sinemaya bir gün de bowlinge gidildi.
Araya giren uzun kar ve bayram tatilinin ardından, Tu-Bişvat’da buluştuk.  Musevilikte büyük öneme sahip olan limon ağacını dernek merkezimizde diktik. Limon ağacımız şimdi her gün çiçek açıyor.
Renkli bir Purim partisine ev sahipliği yaptık. Gençlik Komisyonu üyelerinin hazırladığı oyunlar, maskeler ortama renk kattı. Partimizi, Başkanımız  Eli Meriç’in muhteşem akordeon konseri ile bitirdik.
Bundan sonraki faaliyetleriniz …
Sosyal faaliyetlerimizden ilki, Sunay Akın Oyuncak Müzesi’ne gezi ve orada Sunay Akın’la tanışmak olacak. Takip eden haftalarda da Balat ve Rahmi Koç Müzesi gezisi, kültür seminerleri şeklinde devam edecek.
Birlikte çalıştığınız dernekler var mı?
Çalışmalarımızın başından beri Yetişkin Gençler’den büyük destek aldık. Ortak faaliyet projelerimiz olacak. Ayrıca UÖMO Yönetimi de bizimle işbirliğine ve bize özellikle eğitim konusunda yardımcı olmaya hazır olduklarını belirterek bizleri çok mutlu etti.
Dilekleriniz…
Mişne Tora’lı olsun olmasın tüm eski mezunları ve öğrencileri aramıza bekliyoruz. Birlikte toplumumuz için yapacağımız pek çok şey var. Onları da bizimle birlikte öğrenmeye, eğlenmeye ve gelişmeye davet ediyoruz.