FKD Ödülleri sahiplerini buldu

Viktor APALAÇİFotoğraflar: Alberto MODİANOJane Elküs Fazilet Ödülü Suzan Franko ile Zelda Yanni, Josephine Markus Hayırseverlik ödülü ise Leyla Devidas ile Perla Erbeş arasında paylaşıldı. Limmud grubu "Kültür ödülünün; Dr. Musa Albukrek" Yaşar Paker Müzik Ödülü`nün Mira Kebudi "Diş Hekimi Dr. Yasef Yahya Tıp Ödülü

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Fakirleri Koruma Derneği’nin geleneksel ödülleri, geçtiğimiz perşembe günü bir törenle sahiplerine verildi. Tören öncesinde, konuklar Alberto Modiano’nun objektifinden İzzet Bana & Estreyikas d’Estambol Korosu’nun değişik açılardan çekilmiş fotoğraflarını izlediler. Gecenin sunuculuğunu Sandra Filizer ve Alp Levi üstlendi.  Dört yıl aradan sonra yapılan ödül töreninde ilk konuşma yapan FKD Yönetim Kurulu Başkanı Nino Debahar, söz konusu  ödüllerin ne amaçla verildiğini anlattı. Musevi Cemaati mensupları arasında hayırseverliği, faziletli kişiliği ile sivrilen müzik ve kültür alanında öne çıkan kişileri derneğin ödüllendirdiğini dile getirdi.
Geçen yıllara ek olarak ilk kez  Tıp Ödülü, 2003 yılında sadece Yahudi kimliğinden dolayı bir cinayete kurban giden Diş Hekimi Yasef Yahya anısına verildi.
20. yüzyılın başlarında ABD’nin Türkiye Konsolosu Abraham Elküs’ün kızı Jane Selma Elküs adına verilen ödüle bu yıl  yedi aday gösterildi.  Bunlar Or -Ahayim Hastanesi Pembe Melekleri’nden Leyla Devidas; İhtiyarlar Yardım Derneği Hanımlar Komisyonu Başkanı Perla Erbeş; yine İYD’den Suzan Franko ve Janet Mayer; Mişne Tora’dan Sara Sezer; Matan Baseter-Barınyurt Yönetim Kurulu üyesi Zelda Yanni ve Neve Şalom Sinagogu Vakfı’ndan Av. Ester Zonana idi.
"Jane Elküs Fazilet Ödülü" iki aday arasında paylaşıldı: İhtiyarlar Yurdu Derneği’nde Suzan Franko ve Matan Baseter- Barınyurt’tan Zelda Yanni. Başkan Debahar ödülleri sahiplerine verdi.
1917 yılında, Jozef Niego tarafından ihdas edilen, insanlık onurunu yücelten ve hayırseverlik faaliyetlerinde öne çıkan insanlara verilen Josephine Markus ödülü iki aday  arasında paylaşıldı.
Or-Ahayim Hastanesi’nde Pembe Melek olarak 30 yıldır takdir toplayan Leyla Devidas ile 1997 yılından beri İhtiyarlar Yurdu Derneği’nde özverili çalışmalarından ötürü  Perla Erbeş, 2006 Josephine Markus Hayırseverlik Ödülü’ne layık görüldüler. Devidan ve Erbeş ödüllerini  Hanımlar Kolu Başkanı Ninet Pardo’dan aldılar.  1992 yılında FKD bünyesinde, müzik alanında öğrenim yapacak bir öğrenciye katkıda bulunulması amacıyla bir fon kuran müzisyen Yaşar Paker adına verilen Müzik Ödülü’nü; bu yıl Dr. Musa Albukrek aldı. Patolog, cerrah, müzisyen, ressam ve koleksiyoncu kişiliğinin yanında iyi bir müzik sanatçısı olan Dr. Musa Albukrek’e ödülünü Yasar Paker’in yeğeni Lina Alaton ile Adil Anjel verdi. Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 2. Sınıf öğrencisi Mira Kebudi, ilk defa verilen "Diş Hekimi Dr. Yasef Yahya Tıp Ödülü’nün ilk sahibi oldu. Gecede ayrıca cemaat etkinliklerinde gönüllü olarak simültane tercümanlık yapan Reneta Katz’a, Natali Medina’ya  birer teşekkür plaketi verildi. Tören Dr. Yahya’nın annesi Roza Yahya’nın, FKD Başkanı Nino Debahar’ın yardımıyla önceden duvara asılan "Dr. Yasef Yahya" plaketini açmalarıyla  sona erdi.