YAHUDİ DÜNYASINDAN KISA KISA..

Viktor KUZUBulgaristan Yahudi cemaati başkan yardımcısı Dr. Alexander Oscar geçtiğimiz günlerde çeşitli temaslarda bulunmak için İstanbul`daydı. Bu ziyaret sırasında gazetemize uğrayan başkan yardımcısı Dr. Oscar, henüz 27 yaşında olmasıyla ülkesinde yeşermeye başlayan aktif cemaat gençliğinin sesi olarak karşımıza ç&

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Budapeşte Yahudi
Mahallesi yeniden
şekillendiriliyor
Budapeşte Yahudi Mahallesi uzun yıllar kentin ihmal edilmiş bir değeri olarak kaldıktan sonra onarıma alınıyor. Mimari açıdan güzellikleri ile göze çarpan binalar bakımsızlıktan çatlamakta ve çökmekteydi.
Budapeşte Yahudi Mahallesi’nin çöküşü aslında kentin 200.000 Yahudisi için bir getto haline dönüştüğü İkinci Dünya Savaşı döneminde başladı. Yahudi toplumunun yarısından fazlasının Holokost’ta yaşamını yitirmesinden sonra bu mahalle ilgi odağının dışında kaldı. Şimdilerde birçok şirket Yahudi Mahallesi’ni seçkin bir ikamet bölgesine dönüştürmek için kolları sıvadı.
Kiraly Caddesi’nde başlayan onarım çalışmaları ile bu bölgede  konutlar ve konfeksiyon merkezi yer alacak. Onarım çalışmalarını yürüten ve şirketler arasında İsrail-ABD ortak şirketi Autoker, Gozsdu Udvar’ın restorasyonu için proje hazırlığını tamamladı. Konutlardan ve birbirine bağlı pasajlardan oluşan proje oldukça talep gördü. Şirketin yöneticisi Ferenc Aradi konutların % 85’nin, dükkanların da % 50’nin kent merkezine yakın olmak isteyen kişilerce satın alındığını belirtti.
Budapeşte’deki bir sivil toplum kuruluşu OVAS, bölgenin tarihi dokusunun korunmaksızın eski binaların ticari amaçla yıkılıp yenilerinin yapılmasına karşı çıkmakta.

Astronotun oğlu
babasının yolunda
İsrailli astronot İlan Ramon’un büyük oğlu Assaf Ramon babasının yolunu izlemeyi hedefliyor. Yediyot Aharonot Gazetesi’nin haberine göre İsrail Hava Kuvvetleri’nin sınavlarını geçen Assaf, pilot olarak talime başladı. Assaf, İsrail’in ilk astronotu konumuna gelmeden önce Fᆤ uçağı pilotu olan babası İlan Ramon’un  kariyerini takip etmeyi düşünüyor. İlan Ramon 2003 yılının Şubat ayında atmosfere geri döndüğü sırada parçalanan Columbia uzay gemisinde yaşamını yitirmişti.

Papa İsrail’i
ziyaret edecek

Papa XVI. Benedict’in önümüzdeki yıl İsrail’i ziyaret edeceği belirtildi. Önümüzdeki ay Polonya’ya gitmesi beklenen Papa’nın programında Auschwitz  ziyaretinin de bulunduğu açıklandı.