Okurdan...

Eretz-İsrael (İsrail Toprakları) Yahudi halkının doğduğu yerdi. Dini, siyasi, tinsel kimliği burada şekillendi. İlk kez burada bağımsızlığa ulaştılar, ulusal ve uluslararası düzeyde kültürel değerler yarattılar. Tevrat ilk kez burada medeniyete sunuldu.

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Yako KOHEN/ Tel Aviv

Yom Azikaron
ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ ve
Hag Aasmaut
ÖZGÜRLÜK BAYRAMI

Vatan uğruna yaşamlarını yitirenlerin anıldıkları günün ertesi özgürlük bayramı kutlanıyor.. Bu çok anlamlı iki gün o kadar birbirine yakın, o kadar birbirlerine bağlı… Bu durum, dünyanın başka memleketlerinde de mevcut mu? Yeni yaşamlarını vatan uğruna feda edenlerin anısına acı gözyaşlarının döküldüğü günün hemen ertesi özgürlük bayramını kutlamak üzere neşeli bir gün yaşanıyor!
Tuhaf tabi… İnsan 24 saatin bitiminde haleti ruhiyesini nasıl bir uçtan bir uca değiştirebiliyor? Aslına bakılırsa belki de değiştirmiyor… Ama dıştan görünüş böyle…
Bu durumu izah eden küçük bir hikaye var Talmud’da: Baba oğul, Yeruşalayim’e varmak üzere yola çıkarlar. Dere, tepe, dağ, ova… görünürlerde şehir yok… Oğlan, babasına sorar: Baba, yoruldum artık, şehre varmak için daha çok mu yol var? Babası da cevap verir: Oğlum, mezarlığı gördüğün zaman, şehre de yakın olduğunu anla!
Bu anlamlı öykü şairin bu dizelerini hatırlatmıyor mu?
Bayrakları bayrak yapan, üstündeki kandır,
Toprak, uğrunda varsa ölen vatandır.