İsrail Devleti`nin kuruluşu

Eretz-İsrael (İsrail Toprakları) Yahudi halkının doğduğu yerdi. Dini, siyasi, tinsel kimliği burada şekillendi. İlk kez burada bağımsızlığa ulaştılar, ulusal ve uluslararası düzeyde kültürel değerler yarattılar. Tevrat ilk kez burada medeniyete sunuldu.

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
…Yahudiler asırlar boyunca atalarının anavatanlarında yeniden yerleşebilmek için çaba verdiler…
çölü yeşerttiler, İbrani dilini canlandırdılar, köyler ve şehirler inşa ederek, ekonomik ve kültürel yaşamı kontrol altına alarak, barışsever ancak kendini savunmasını bilen bayındır bir topluluk oluşturdular…
İsrail Devleti… tüm yaşayanlarının yararı için ülkenin gelişmesine çaba gösterecek; İsrail’in peygamberlerinin öngördüğü gibi özgürlük, adalet ve barışa dayalı olacak; din, ırk, kadın-erkek ayırımı gözetilmeksizin, tüm vatandaşlarına eaşit siyasal ve sosyal haklar tanıyacak; din, vicdan, dil, eğitim ve kültür özgürlüğü sağlayacak; bütün dinlerin kutsal yerlerini koruma altına alacak ve Birleşmiş Milletler Anayasası’nın kurallarına sadık kalacaktır.
Elimizi tüm komşu devletlere ve yaşayanlarına barış ve iyi komşuluk dileğiyle uzatıyoruz; onları kendi toprağında yerleşen bağımsız Yahudi halkı ile karşılıklı yardım ve işbirliği kurmaya çağırıyoruz.