İsrail en fazla Yahudi`yi barindiran ülke oldu

American Jewish Committee (AJC)`nin yüzüncü kuruluş kutlamaları kapsamında yaptığı araştırmaya göre Ortodoksluk genç kuşak Yahudiler arasında tercih ediliyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail, I. yüzyıldan itibaren ilk defa en çok Yahudi’nin yaşadığı ülke oldu. İsrailli araştırmacılara göre önümüzdeki otuz yıl 30 yıl içinde dünya Yahudilerin büyük çoğunluğu İsrail’de yaşayacak
İsrail istatistik bürosunun yaptığı açıklamaya göre toplam İsrail nüfusu 7.03 milyon. Bu sayının 5.64 milyonu Yahudilerden oluşuyor. Bu sayı ile İsrail’deki Yahudi nüfusu ilk defa Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’de yaşayan Yahudi sayısını aştı.
Kudüs İbrani Üniversitesi Harman Enstitüsü ve Yahudi Davranış Biçimi Planlama Enstitüsü’nden Profesör Sergio Della Pergola’ya göre günümüzdeki yaşam ve doğurganlık eğilimleri devam ederse, 25 30 yıla kalmaz Dünya Yahudi nüfusunun büyük bir çoğunluğu İsrail’de ikamet edecek.
Profesör Sergio Della Pergola, İsrail’deki Yahudi nüfusunun artışının asıl sebebinin İsrail’e göçlerden çok artan doğurganlık oranına bağlıyor. Doğum ile ölüm arasındaki fark nüfusa 70 bin’lik bir artış sağladı.
Della Pergola ayrıca İsrail’in Yahudi nüfusunun büyüdüğü tek ülke olduğunun da altını çiziyor. Bu artışın yanında göçlerin sadece birkaç bin’de kaldığını sözlerine ekliyor. Della Pergola, ABD’deki Yahudi nüfusunun tam ölçülmesinin zorluğunu hatırlatırken 2001 yılında yapılan bir araştırmaya göre ABD’deki Yahudi nüfusun 5,3 milyon olduğunu söyledi. Nüfusun azalma eğiliminde olduğu ABD’de günümüzde 5.3 milyon’dan daha az olduğu tahmin ediliyor. 1990 yılında yapılan bir araştırma, ABD’deki Yahudi nüfusu 5.52 milyon olarak açıklanmıştı.