Amerikali genç Yahudilerde Ortodoks eğilim yükselişte

American Jewish Committee (AJC)`nin yüzüncü kuruluş kutlamaları kapsamında yaptığı araştırmaya göre Ortodoksluk genç kuşak Yahudiler arasında tercih ediliyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
18ᆻ yaşlarındaki 1,5 milyon Amerikalı Yahudi arasında yapılan araştırmaya göre Ortodoks Yahudiler toplamın yüzde 11’ini, 18ᆱ yaş arasındaki Yahudilerin ise yüzde 16’sini oluşturuyor.  Rapora göre bu 18 yaşın altındakilerde ise Ortodoksluk daha yüksek seviyede.
Raporun bir diğer önemli bulgusu ise Ortodoks Yahudilerin yaşam tarzları ile ilgili. Ortodokslar daha erken yaşta evlenip daha fazla çocuk sahibi oluyor ve Ortodoks olmayanlara göre Yahudi kurallarına daha bağlı bir yaşam tercih ediyorlar.  Bu gelişmeler gösteriyor ki Ortodoks yetişkin gençler Yahudi yaşamında önemli roller ediniyorlar ve gelecek senelerde toplumda daha da önemli bir yerleri olacak.
"Günümüzün Amerikan Yahudi yetişkin gençleri" çalışmasına göre yetişkin gençler dört kategoriye ayrılabilirler: Ortodoks; Ortodoks olmayan çocuklu evlenmemiş çiftler; Ortodoks olmayan bekarlar ve çocuksuz çiftler; Yahudi olmayanla evlenmiş çocuklu veya çocuksuz çiftler. İlk iki kategori 18ᆻ yaş arası Yahudilerin yüzde 25’ini oluşturuyor. Bu kişiler Yahudilik, Yahudi toplumu ve İsrail ile oldukça ilgililer. Kalan yüzde 75 ise bu konularla Ortodokslara göre daha az ilgililer.
Ukeles Şirketler Topluluğu Başkanı Jack Ukeles raporları "Yahudi topluluğunun geleceği yeniden ve farklı bir şekilde şekillenecek. Elimizde kristal bir küre yok fakat bu eğilimin toplumu nasıl etkileyeceğini tahmin edebiliyoruz." şeklinde yorumladı. 18ᆱ yaş arasındaki Ortodoksluk oranı günümüzde 30ᆻ yaşında olanların neredeyse iki katı. Bu gençlerin daha erken yaşta evlenip daha çok çocuk sahibi olması demek önümüzdeki yıllarda Ortodoksluğun hızla artacağının önemli bir göstergesi.
Yapılan araştırmaya göre 40 yaşının altındaki Amerikan Yahudilerinin yarısından fazlası evli değil. Bu gruptan 30 yaşlarında evlenmeyi tercih eden Ortodokslar çıkarılırsa bu oran daha çok yükseliyor. Ukeles bu sonucun toplumun aileye verdiği önemi somut bir şekilde gösterdiğini belirtiyor.
Rapordaki diğer önemli bulgular ise şu şekilde:
Gençlere göre, Holokost’un  İsrail’e göre Yahudi kimliğine daha pozitif bir etkisi var. İsrail’i ziyaret edenler ve Ortodokslar için ise İsrail’in kimliklerine oldukça iyi bir etkisi var.
Gençler bir önceki neslin aksine Yahudi kurumlarına katılmıyorlar fakat Yahudilikle daha kişisel bir şekilde ilgililer. Kurum yöneticileri toplumun geleceğini şekillendirmek için kurumlara katılmaya istekli Ortodokslara yöneldikçe bu tür bir ilişki istemeyen daha büyük bir topluluğu kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya diyor Ukeles.