Güvenlik Duvari`nda değişiklik

İsrail Bakanlar Kurulu, Güvenlik Duvarı`nda yapılması öngörülen değişiklikleri oy birliği ile kabul etti. Kabul edilen tasarıya göre Duvarın Ariel, Guş Etsiyon ve Hebron tepelerinden geçen bölümlerinde rota değişikliği yapılacak

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail hükümeti, İsrail Anayasa Mahkemesi’nin, Güvenlik Duvarın Filistin yerleşimlerine zarar verdiği yönündeki kararının ardından duvarın rotasının değiştirilmesine karar vermişti. Askeri savunma ve hukuk kurumları arasında aylardır süren tartışmanın sonucunda ortaya çıkan rota değişikliği planı, İsrail Bakanlar Kurulu tarafından oybirliği ile kabul edildi.
Karara göre, Güvenlik Duvarı Ariel ve Alfei Menaşe civarında bir elin parmaklarına benzeyen şekilde girintili çıkıntılı olarak inşa edilecek. Böylece duvarın içinde mümkün olduğu kadar az Filistin Özerk Bölge Toprağı kalacak. Kabul edilen diğer değişiklikler arasında Savunma Bakanı Şaul Mofaz’ın önerdiği düzeltmeler de bulunuyor. Mofaz’ın önerisine göre seçmenlerin çoğunun Hamas’a oy verdiği 1500 kişilik Beit İksa köyünün duvar dışında bırakılması planlanıyor.
Diğer yandan Guş Etsiyon bölgesinde bulunan Cafa adlı Arap köyünün ise duvarın İsrail tarafında bırakılması öngörülüyor. Bu köyün İsrail tarafında kalması sayesinde Elah vadisindeki yerleşim birimlerine giden yolların İsrail kontrolünde olması amaçlanıyor. Hebron Tepelerinin güney kısmında bulunan bir taş ocağı ise yine duvar dışında bırakılıyor.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert konuyla ilgili  olarak yapılan değişikliklerin çok önemli olduğunu, duvarın mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde bitirilebilmesi için gerekli tüm gayretin gösterildiğini vurguladı.