UÖMO Eğitim Koordinatörü Röne Kaspi:"Okulumuz ve öğrencilerimizle

UÖMO: "Yaratıcı ortamda üretken bireyler yetişiyor"Geçtiğimiz yıl Ulus Özel Musevi Okulları Eğitim Koordinatörlüğü`nü üstlenen Röne Kaspi`yle, okulun son yıllardaki artan başarısı ve okuldaki yenilikler üzerine konuştuk. Kaspi: "Gerek ÖSS ve OKS`deki çalışmaları, gerekse geliştirilen dil ve bilgisayar programları

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

UÖMO’nın son yıllardaki başarısını neye bağlıyorsunuz?
Hedeflere yönelik sistemli bir programın izlenmesi ve akılcı yöntemlerin uygulanmasıyla bu noktaya gelindi. Tabii bu hedefe ulaşmada en önemli etken, tecrübeli ve özverili kadromuz. Bu ekip, öğrencilerin gelişimlerinin takip edilmesi ve onlara bireysel ilgi gösterilmesi konusunda gereken özene her zaman dikkat etti. Öğretmenlerin  de sürekli kendilerini geliştirmelerine imkan sağlıyoruz.

Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS)’nda Anadolu Liseleri ve kolejleri kazanan öğrencilerinizin bir kısmı öğrenimine okulunuzda devam etmeyi tercih ediyor. Bunun nedeni sizce ne olabilir?
İlköğretimdeki hedeflerimizin başında öğrencilerimizin iyi bir temel eğitim almalarını sağlamak, onları OKS’ye hazırlamak, velilerimizi bu konuda bilinçlendirmek geliyor. Altıncı  sınıftan itibaren öğrencilerimize ek OKS dersleri veriyor, deneme sınavlarına uygulayarak bu sistemi tanıyoruz. Hem bilgi açısından hem de sınav tekniği açısından onları geliştiriyoruz.. Kısacası ileriye yatırım yapıyoruz.  Bu çalışmaları gören velilerimiz  güveniyor ve  okulumuzu tercih ediyorlar. Bu da bizi çok mutlu ediyor.

Bu yıl okulda "Teşvik  ve Başarı bursu" adıyla yeni bir uygulama başlatıldı. Bu konuda biraz bilgi verir misiniz?
5.sınıftan itibaren, sınıfını birincilikle tamamlayan öğrencilere, bir sonraki yıl %80 başarı bursuyla okuma şansı veriyoruz. İlköğretimi başarıyla bitiren ilk üç öğrencimizi de, lise hayatı boyunca %80 başarı bursuyla ödüllendiriyoruz. Ayrıca OKS sınavında okulumuz tarafından belirlenen puanı alan öğrenciler, lise dönemi süresince  %80 başarı bursu ile okuma hakkını kazanıyor. Bu desteğimiz, öğrencilerimiz  akademik başarılarını sürdürdükçe devam ediyor.

İlköğretimde deneyimli bir test öğretmeniyle işbirliğinde çalışıyorsunuz…
Son üç yıldır yeni bir çalışma sistemimiz var. OKS’ye yönelik konu ve deneme testlerimiz Türkiye’de tanınmış profesyonel bir ekip tarafından hazırlanıyor. Bunun yanı sıra  bu yıl dalında uzman bir öğretmenle anlaştık. Kendisi okulumuzda bu dönemin başından beri öğrencilerimize OKS dersleri veriyor.  Altıncı sınıftan itibaren düzenli bir şekilde devam eden bu çalışmalarla öğrencilerimizin ileriki yıllarda  başarı grafiğini daha  yukarıya taşıyacaklarına  inanıyorum.

Öğrencilerinize  Avrupa standartlarında bilgisayar eğitimi veriyorsunuz, bunu anlatır mısınız?
Avrupa Birliği uyum sürecinde bilgisayar okur-yazarlığı çok önemli bir kilit nokta. Türkiye, bilgi toplumu olma sürecini yaşıyor ve  ülkemizde özellikle bu alanda çok önemli bir genç potansiyel var. Bu önemli noktayı öngörerek, öğrencilerimizin bu konuda da donanımını sağlamak üzere  uluslararası  standartlarda  bilgisayar eğitimi veren Bilge Adam  şirketiyle çalışmaya başladık.

Lisede dört yıllık sisteme geçtiniz, getirileri ne olacak, öğrencilere nasıl yansıyacak?
Dört yıllık sistem, bir yıl daha fazla ders işleme olanağı sağlıyor.  Örneğin; İngilizcede  256 saat daha fazla eğitim alacaklar.  Bu yıl, dünyanın önde gelen eğitim kuruluşları  Harvard, Yale, Princeton  üniversitelere  öğrenci yetiştiren  çok deneyiml bir danışmanla çalışıyoruz. Yurtdışında okumak isteyen  öğrencilerimiz de bu sistemle  TOEFL ve SAT’ye  hazırlanmak için ek bir zaman kazanmış oluyorlar. bunun yanı sıra  diğer derslerin de saatleri arttı. Bu da üniversite ÖSS’ye hazırlanan öğrenci için olumlu bir gelişme.

UÖMO’nın öğrencilere yoğun bir tempoda İngilizce eğitim verdiği biliyor… 
Günümüzde  İngilizceyi öğrenmiş olmak yeterli değil, bu lisanı ana dili gibi konuşmak gerekiyor. Bu amaçla yola çıkan okulumuz için İngilizceyi  yüksek standarda öğretmek bir misyon... Lisemizde ana dili İngilizce olan tecrübeli eğitimcilerle çalışıyoruz. Okulumuzda aktivitelerle, projelerle, münazaralar ve sunumlarla desteklenen bir İngilizce eğitimi var.  Günümüzde İngilizce Bölüm Başkanı Engin Arık’ın da ifade ettiği gibi  klasik yöntemlerle İngilizce öğretmek artık tarihe karışmıştı. Çağdaş sistemlerle çalışmak şart. UÖMO olarak bunun bilincindeyiz.
Öğrencilerimiz,  media(basın), World issues(Dünya konuları), cinema history (sinema tarihi) gibi farklı alanlarda dersler de görüyorlar. Öğrencilerimiz yurt dışında projelere katılıyorlar. Böylelikle dünya sorunları konusunda duyarlılık kazanıyor, farklı alanlarda genel kültür sahibi oluyorlar. Tüm bunları tamamen İngilizce yapıyorlar, bir lisanı ana dili gibi kullanabilmek için bunun en iyi sistem  olduğunu düşünüyorum.

İngilizce’nin  yanı sıra  İspanyolca derslerine de  başladınız. Buna neden gerek gördünüz?
Dünyada İngilizceden sonra, en etkin konuşulan dilin İspanyolca olduğunu biliyoruz. Lisemizde  Cervantes Enstitüsünün desteği ile İspanyolca derslerine başladık. İspanyolca eğitimi, okulumuzun bir diğer ayrıcalığı olacak… Dört yıllık sistemde öğrencilerimiz, artık bu dili de öğrenme şansına sahip olacaklar.

Üniversite başarı yüzdeniz son beş yıldır % 95’in üstünde. Bu yükselişteki etken nedir?
Öğrencilerimizi çok iyi tanıyor olmak ve onlarla bire bir çalışmak. Güçlü bir kadro ve test deneyimi olan öğretmenlerimiz var. Öğrencilere iş yaşamını tanıtan "Kariyer Ofis" ve onlara destek olan rehber danışmanlarımızla ortak çalışmalar yürütüyoruz. Tüm birimlerimiz bir bütünü oluşturmakta, tek bir hedefimiz var. Üniversite sonuçları geldiğinde öğrencilerimizin tercih sıralamalarını  dahi  velilerimiz ve öğrencilerimizle beraber yapıyoruz. Son yıllarda öğrencilerimizin  yurtiçi ve yurtdışında seçkin üniversiteleri kazanmalarından gurur duyuyoruz.
Az önce söz ettiğim tüm yenilikler ve  gelişmeler  göz önüne alındığında  tercih ediliyor olmamız çok doğal…