Bunlari biliyor muydunuz?

Altın fiyatları 636 dolar/ons`u buldu... Bazı ekonomistler tarafından altın fiyatlarının 800 dolar üzerine çıkması bekleniyor. Altın 1980 yılında 875 dolar/ons ile tarihinin zirvesini yaşamıştı. Daha sonra 2000 ve 2001`de 250 dolar/ons`a kadar bir düşüş yaşadı. Son beş yılda dünyada yaşanan gelişmeler i

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba


Halen de devam eden bu gelişmelerden en önemlilileri: 
Hızlı büyüme içinde olan Çin ve Hindistan’da yatırım ve endüstriyel amaçlı artan altın talebi, petrol fiyatlarının artması ile petrol ihracatçısı ülkelerin karlarını altına yönlendirmesi, dolar faizlerinin çok düşük olması ile altın dahil diğer yatırım araçlarına ilginin artması ve Ortadoğu’da yaşanan ve gittikçe artan gerilim...Türk vatandaşları da altına yatırım yapmayı seviyor. Yastık altında tahmini 7 bin ton altın, yani bugunku değeri ile 118 milyar dolar saklanıyor.

235 karatlık elmas
Küçük bir maden firması, Güney Afrika’da 235 karatlık bir elmas bularak, son yılların en büyük elmas buluşunu gerçekleştirdi.  Bulunan elmas bir kuş yumurtası büyüklüğünde.  100 karattan büyük elmaslar çok nadir bulunuyorlar.  Daha önce De Beers tarafından bulunan en büyük elmas 777 karat’lıktı.

Petrol fiyatları neden
tekrar 70 doların
üzerine çıktı?

Petrol fiyatlarının artmasının en büyük sebebi Dünya’nın İran’ın nükleer programına olan hassasiyeti olarak belirtiliyor. Henüz bir problem teşkil etmese de, İran’a yapılması olası bir askeri harekatın petrol arz dengelerini sarsmasından endişe duyuluyor.  İran’ı dünya petrol ihtiyacı için önemli kılan iki gelişme var:  Irak’taki halen artırılamamış petrol üretim miktarı ve geçen sene Amerika’da yaşanan kasırgalardan dolayı zarar gören petrol kuyularının bir müddet kullanılamaması.  Öte yandan, Amerika’nın tatil, yani araba kullanma sezonuna yaklaşıyor olması talebi önemli seviyede artıracağından petrol stoklarının yetersiz kalmasından korkuluyor (Amerikan medyası tatil sezonu olayını bir parça abartıyor olabilir).