Yom Aşoa Veagvura

Sara YANAROCAKHolokost`u anma günü çok kutsal ve çok özel bir gündür. O günde dünyadaki tüm Yahudi`ler Holokost`ta katledilen 6 milyon Yahudi`yi hatırlar ve yas tutarlar. Onların cennetteki ruhları için dua ederler"Tanrınız Rab mülk edinmek için miras olarak size vereceği ülkede sizi çevrenizdeki tüm düşmanlardan kurtarıp rahata kavuş

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Hazan Yako KOHEN/ Tel Aviv

Yom Aşoa Veagvura
SOYKIRIM VE KAHRAMANLIK GÜNÜ
"Zahor… Lo Tişkah"
HATIRLA, UNUTMA!

Bu iki sözcük aynı anlama  gelmiyor mu?
Öyle gibi gözüküyor… Öyle ise, Musa Peygamber (Dvarim 25, 17ᆧ) neden ikisini de kullanma gereğini duydu?
Tora’yı inceleyenlerin açıklamaları arasında bu fikir de ifade ediliyor: "Hatırlamak" bir defaya mahsus olabilir, "Unutmamak"  ise çok daha uzun, belki de sonsuz bir zamanı içermektedir… Üstelik bu iki fiil bir arada kullanılırsa, kesinlikle unutmamak durumu, uyarıyı belirtmektedir…
Musa Peygamber hangi olayı "kesinlikle  unutmamamızı" istemişti?
Yukarıda belirtilen kaynaktan bu cümleleri okuyoruz:
"ZAHOR ET AŞER ASA LEHA AMALEK
BADEREH BETSETEHEM MİMİTSRAYİM…
(Tercüme: Mısır’dan çıkarken, Amalek’lerin sana yaptığını hatırla!)

"VAYZANEV BEHA KOL ANEHEŞALİM AHAREHA,
VEATA AYEF VEYAGEA,
VELO YARE ELOİM." 
(Amalek adlı düşmanımız bizleri gafil avlamak istemiş; senin silahsız, kuvvetsiz, zayıf durumundan istifade etmeyi düşünmüş; Tanrı’dan korkmadan, gaddarca seni imha etmeyi amaç edinmişti.)

"VEAYA BEANİAH ADONAY ELOEHA LEHA MİKOL OYVEHA,
MİSAVİV, BAARETS, AŞER ADONAY ELOEHA NOTEN
LEHA
NAHALA LERİŞTA,
TİMHE ET ZEHER AMALEK MİTAHAT AŞAMAYİM
LO TİŞKAH!"
(Tanrı’nın sana miras olarak vermeyi vaad ettiği topraklara vardığın zaman, Amalek milletinden ve benzerlerinden kendini koru ve bu olayı daima aklında tut, UNUTMA!)
Moşe Rabenu’nun bu sözleri, zamanımızdan 3400 sene önce söylenmişti. Amalek olayından 34 yüzyıl geçince, yine o Amalek olayının bu sefer HOLOKOST (SOYKIRIM) adı altında, dünyanın en medeni, en kültürlü kıtası Avrupa’da bir daha yaşanacağını kim hayal edebilirdi?
Bütün dünya Yahudilerini NİHAÎ ÇÖZÜM (PİTRON SOFİ) sloganı altında imha etmeyi amaç edinmiş NAZİ ALMANYASINI VE MENFUR CANİLERİ, sonraki Alman nesillerini, hatta bu inanılmaz insanlık dışı olayların karşısında susmayı tercih etmiş dünya yöneticilerini zamanla, hatalarından dolayı utanç duymaları nedeniyle affetmek mümkündür, ama UNUTMAK, ASLA!