İsrail, törenlerle Holokost`u andi

Holokost Kurbanlarını Anma Günü, Pazartesi akşam üstü Kudüs`teki Yad Vaşem müzesindeki törenle başladı. İsrailli liderler, Holokost kurtulanları ve yabancı diplomatların katıldığı bu yılki törenin teması " Ölümün Gölgesindeki İnsanlık" olarak belirlendi. Yad Vaşem, Knesset ve ülkenin tüm okul ve kurumlarındaki t

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Holokost Anma günü olan pazartesi akşamı saat 6’da Yad Vashem’deki tören ile başladı. Yad Vaşem’in önündeki meydanda yüzlerce insan sessizce otururken, Holokost kurtulanları ve ailelerinin yanında üniformalı askerler ve İbranice yapılan töreni kulaklıklarla takip eden turistler de bulunuyordu.
Törende konuşma yapan İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav, İsrail devletinin ortadan kaldırılmasına dair çağrıların dünya tarafından görmezden gelinmemesi gerektiğini söyledi. İran’ın ismini kullanmayan Katsav, "Batı dünyasından, nükleer silah elde etmeye çalışan ve İsrail devletinin imhası için vaaz veren milletlere karşı sessiz kalmamalarını bekliyorum." dedi.
Yaptığı kısa konuşma ile Başbakan vekili Ehud Olmert, İsrail’in öldürülen milyonlarca Yahudi’nin hatırasını her zaman taşıyacağını söyledi. "İsrail kendini savunacak güce sahiptir, ancak tüm medeni dünyayı ışığı ve özgürlüğü korumaya, adalet ilkelerini ve insanlığın saygınlığını savunmaya çağırıyoruz." dedi.
Devlet töreninde, geleneksel olarak, Holokost’ta öldürülen altı milyon Yahudi’nin anısına altı meşale yakıldı. Altı meşaleyi; yer altı örgütü üyesi ve partizan olarak çalışmış olan 85 yaşındaki Polonyalı Hasia Borenstein, ailesiyle Fransa’nın güneyine kaçarak sahte kimliklerle saklanan 70 yaşındaki Belçikalı Menachem Frenkel, Auschwitz’e ve ölüm yürüyüşüne gönderilen 79 yaşındaki Çekoslovakyalı Hedy Hirsch, Kovno Getto’sundan ve birkaç çalışma kampından kurtulan 78 yaşındaki Litvanyalı Uri Hanoch, Auschwitz’e gönderilen ve ölüm yürüyüşü ile Bergen-Belsen’e götürülen 83 yaşındaki Polonyalı Esther Burstein, ve Auschwitz’e gönderilen ve Mengele ikizlerinden biri olan 76 yaşındaki Yugoslavyalı Kalman Bar-on yaktılar.
"Bir sonraki nesilde, Holokost’un dehşetine tanık olmuş kimse kalmayacak, elimizde yalnızca kayıtlar bulunacak. Her neslin, Holokost’un ateşinden kurtulmuş oldukları duygusunu hissettiklerinden emin olmalıyız." diyen Katsav, yeni biten Pesah Bayramının da temel kavramını dile getirmiş oldu. İsrail oğullarının Mısır’daki esaretten çıkışlarının anlatıldığı Pesah Bayramı da, bu kurtuluşun her sene hatırlanması ve bu hissin gelecek nesillere taşınması mesajını içerir.
Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve IDF Genel Kurmay Başkanı Dan Halutz ise, Kibbutz Tel Yitzhak’taki Massuah Holokost Araştırma Enstitüsü’nün açılış törenine katıldı. Altı meşaleyi, Siyonist gençlik hareketlerinde çalışmış ve Holokost’tan kurtulmuş kişiler yaktı. Bunların arasında Varşova Getto’su ayaklanmasının liderlerinden Simcha Rotem ve partizan liderlerden biri olan Nissan Reznick de bulunuyordu. Tel Aviv Belediyesi ise pazartesi akşamı 8’de Cameri Tiyatrosu’nda bir anma töreni düzenledi.
Salı sabahı saat 10’da tüm ülkede çalınan iki dakikalık siren ile törenler yeniden başladı. Yad Vaşem’deki Yizkor çadırında düzenlenen geleneksel çelenk koyma töreninin ardından saat 11’de Yad Vaşem ve Knesset’te Holokost’ta öldürülenlerin isimleri okunmaya başlandı. Tüm kurumlarda anma törenleri düzenlenirken, okullarda ders olarak Holokost anlatıldı ve gün boyu süren törenler yapıldı.