YAHUDİ DÜNYASINDAN...

Nelly BAROKAS> Polonya Auschwitz`in adını değiştirmek istiyorPolonya hükümeti, Polonyalılar tarafından değil, Almanlar tarafından kurulduğu ve yöneltildiği gerekçesi ile Auschwitz ölüm kampının adının değiştirilmesi için UNESCO`ya başvurdu.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Kültür Bakanlığı Sözcüsü Jan Kasprzyk’in ifadesine göre; Auschwitz Temerküz Kampı’nın adının Auschwitz-Birkenau Nazi Almanyası Temerküz Kampı şeklinde değiştirilmesi öneriliyor. Polonyalı yetkililer bu kampın medyada  Polonya kampı olarak tanıtılmasından rahatsızlık duymaktalar. Osweicim (Auschwitz’in Polonya lisanında ismi) Yahudi Eğitimi Merkezi Yöneticisi Tomasz Kuncewitz bu isteği haklı bularak, "Yeni nesil bu kampın Polonyalılar tarafından değil, Almanlar tarafından işletildiğini anlamakta güçlük çekiyorlar" demekte.

> Papa’nın evi müze oluyor
Papa II. Jean Paul’un çocukluğunun geçtiği Polonya’nın Wadowice kentindeki evinin bir bölümü müzeye dönüşüyor. Ron Balamuth, kamplarda Naziler tarafından öldürülen dedesi ve ninesinden miras kalan evi Holokost’ta öldürülen Yahudilerin anısına bir müze kurulması koşulu ile sattı. Ron Balamuth’un dedesi geleceğin Papa’sı olacak Karol Wojtyla’nın ailesine evin en üst katındaki iki odayı kiralamıştı.

> Auschwitz kaçağı
yaşamını yitirdi
Auschwitz Ölüm Kampı’ndan kaçmayı başaran beş Yahudi’den biri olan 82 yaşındaki Rudolf Vrba Kanada’da yaşamını yitirdi. Nisan 1944’te Macaristan’a kaçan Rudolf Vrba ölüm kampında süregelen vahşeti dünyaya ilk duyuran kişi oldu.