BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Ehud Olmert, İsrail ekonomisi ile ilgili olarak kendi başkanlığı döneminde büyük değişikliklerin yaşanmayacağını belirtti. Temel hedefin sosyal sorunlara olan önemin artırılması (gelir farklılıklarının azaltılması, işsizliğin kontrol altına alınması) ile ekonominin daha istikrarlı hale getirilmesi olması bekleniyor. &

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba

EL AL Havayolları, 2005 yılını 2004’ün %17 üzerinde, 1.62 milyar ciro ile kapattı. 2006’da diğer havayolu şirketlerinin İsrail’e olan koltuk kapasitelerini %20 artırmaları bekleniyor.  Ayrıca, Israil Merkez Bankası, ikinci bir havayolu şirketinin daha EL AL ile aynı haklara sahip olacağını belirtti.   Rekabetin artması ile 2006 yılında Israil’e olan uçuşların fiyatlarında biraz düşme yaşanılabilir.

İsrail yapımı Pesah şaraplarının satışı Asya’da artarken Kuzey Amerika ve Avrupa’da düşüş eğiliminde.  Genel toplamda Pesah şaraplarının ihracatı geçen seneye göre %9 azalarak 7 milyon ABD dolarına geriledi.  Gerilemenin sebebinin her ülkenin yerel şarap üreticelerinin de Pesah şarabı üretimine başlamalarına bağlanıyor.

Fransa’nın Alcatel şirketi ve Amerikan Lucent Technologies, 13.4 milyar dolarlık bir birleşmenin haberini verdiler.  5 senedir görüşmelerin devam etmesi sonucunda oluşan yeni şirketin dünya çapında 88,000 çalışanı var ve senelik cirosu 25 milyar doları bulmakta.  Bu birleşmenin nedenleri, Asya şirketlerinin düşük maliyetli rekabeti ve birkaç büyük telekom şirketinin satınalma güçlerinin çok artmasına bağlanıyor.  Kıtalararası gerçekleşen bu birleşmeden kazanç sağlanması durumunda Ericsson, Nortel ve Siemens gibi şirketler arasında da birleşmelerin yaşanması bekleniyor.