İstanbul 2010 Yili Avrupa Kültür Başkenti

… ve 11 Nisan 2006 Salı günü Brüksel`den özlenen haber geldi : İstanbul 2010 Yılı Avrupa Başkenti… hem de oybirliğiyle.İstanbul`un belki de kaderini değiştirecek 2010 programında yer alan Sivil Toplum Kuruluşlarından 500.Yıl Vakfı`nın Başkan Vekili ve Türk Musevileri Müzesi kurucu koordinatör ve küratörü Naim Güleryüz

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
« Mart 2006 ayında Brüksel’de toplanan Seçici Kurul’a sunulan ve «Dört elementin kenti İstanbul » sloganı ile tanıtılan 188 sayfalık program, dünyayı oluşturan hava, su, ateş ve toprak simgeleri çerçevesinde dokunan bir etkinlikler manzumesidir.  Kamu-Sivil işbirliğinin bir baş yapıtı olarak gördüğüm bu program sunuşunda ifade edildiği gibi İstanbul «Avrupa Kültür Başkenti olarak Avrupa'yı doğusuna bağlayan bir köprü görevi görecektir. İstanbul, medeniyetler buluşmasının canlı bir örneğidir. Yüzyıllar boyunca Avrupa medeniyetlerinin kesişme noktasında olan bu şehir, "farklılıkları yaşamayı" öğrenmiştir.»   İstanbul'un teklifinin 1419 sayılı AB Kararında belirtilen tüm kriterlere uyduğu sonucuna varan ve İstanbul'un 2010 yılı için bir Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilmesini oy birliği ile tavsiye eden Seçici Kurul’un  değerlendirme raporundaki « Dört element etrafında şekillenen bir program fikri, hem yenilikçi olması hem de kentin köklerine dayanan bir görüntü sergilemesi açısından son derece değerli bulunmuştur. »  ifadesi bu yaklaşımın ne kadar isabetli olduğunu adeta tescil etmiş bulunmaktadır.
Bu kararın yaşamımıza ne gibi yarar ve katkıları olacağı konusunda saatlerce tartışabilir, ciltler dolusu yorumlar yapabiliriz. Ancak sanırım en veciz cevabı, hissiyatını «İstanbul Aşığıyım» olarak özetleyen Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan «Herşeyden önce İstanbulumuzu bize kazandıracak, İstanbulumuzu dünyaya kazandıracak. En önemlisi budur» sözleri  ile vermiştir. .
Bu programda 500.Yıl Vakfı değişik etkinlik tasarılarıyla yer almaktadır. İleri günlerde sırası gelince konuya daha ayrıntılı dönmek üzere iki konuya bir kaç sözcükle değineyim: 
1. « İstanbul : Her Dönemde bir Sığınak » başlığı altında Kültürlerarası Diyalog Derneği ve Tarih Vakfı ile birlikte, konferanslar, sempozyumlar ve konserler düzenlenmesi, Avrupa TV larında gösterilecek bir belgesel filim hazırlanması ve konu ile ilgili kitaplar yayımlanması. 
2. « Kent Dönüşümü ve Restorasyonu » başlığı altında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi ve Türkiye Hahambaşılığı’nın da destekleriyle Hasköy’deki Kamondo Anıt Mezarı ve çevresinin restorasyonu ve işlev kazandırılması projesi.
Ön hazırlıklarına başlanmış bulunan bu projelerin İstanbul’a layik bir şekilde gerçekleşmesi için herkesin tam desteğine güveniyoruz. »