İzzet Bana`nin rüyasi gerçek oldu: Estreyikas d` Estambol ve Orke

Ester YANNİERFotoğraflar: Alberto MODİANOİzzet Bana`nın oluşturduğu Estreyikas d`Estambol Çocuk Korosu ve Orkestrası`nın, büyüklerden oluşan Nes korosu ile birlikte geçtiğimiz hafta sonu verdikleri konserler, cemaatimizin beğenisini topladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
15 - 16 Nisan tarihlerinde Ulus Amram Oditoryumu’nda gerçekleştirilen konserler büyük ilgi topladı. Her iki konseri cemaat yönteminden, dernek, kurum ve kuruluşlardan  temsilciler ve koroda yer alanların yakınları ve konuklar izledi. Estreyikas d’ Estambol ve Nes Korosu’nun  mimarı İzzet Bana, konser öncesinde barkovizyon eşliğinde  yaptığı sunumda, çocuk korosunun kuruluş öyküsünü  ve çalışmalardan söz etti. Bana ayrıca,  koroların oluşmasında Yaşar Paker Müziğe Destek Fonu’nun önemine değinerek, desteğini veren tüm sponsorlara teşekkür etti.
"Güzel şeylerin kuruluşunu ve yükselişini beraber yaşayalım"  sözleriyle  İzzet Bana, Estreyikas d’ Estambol korosunu oluşturan çocukların isimlerini teker teker okuyarak sahneye  davet etti.
Küçüklü büyüklü, kızlı erkekli beyaz giysileri içinde 44 çocuk coşkulu sesleriyle salonda bayram neşesi yarattılar.  "Hanuka Hanuka", "İjikos Presyados", "Yohay El Çiko" ve albüme adını veren "Un Kavretiko" şarkılarını sempatik tavırları ve ritmik hareketlerle seslendirdiler.
Çocukların seslendirdiği şarkıların ardından Bana, kendisine sıkça  yöneltilen:  "Neden büyükler için bir koro oluşturmuyorsun. Çok özeniyoruz" sözlerinden cesaret alarak  oluşturduğu ve Nes (mucize) adını koyduğu grubu davet etti.
Nes’in çocuklara katılmasıyla dinleti  daha da  renklendi. Beraber seslendirilen "Yendome Para Marsilya", ardından "Durme Durme Çikitiko"…   Şela Kaspi, Lolita Ancel ve Ceni Kanditan’ın solo yaptıkları bu şarkıda ilginç bir koreografiye tanık olduk, yere oturan kız çocuklar kucaklarındaki bebeklerini "Fış Fış Kayıkçı, pişkadikos de Balat," nakaratıyla  uyutmaya çalıştılar.
Sibel Saltiel’in "İm Eşkaheh Yeruşalayim" ve Vili Güzelbahar’ın "Yo Me Namori d’un Ayre"  soloları cemaat bireylerimizin gizli kalmış yeteneklerini açıkça ortaya koydu.
Her iki koronun "Fel Şarah" ve "Avraam Avinu" şarkılarına bütün salon eşlik etmekten kendini alamadı.
Konserin ikinci bölümünde  kurşun asker  kıyafetleriyle sahneye gelen Estreyikas d’Estambol korosu  "Los Soldadikos", "Uno Dos Tres" gibi sevilen şarkıları seslendirdiler.  Rami Kandiyoti’nin İbranice harfleri öğretmek için kullanılan tekerlemeyi rap tarzında dans ederek söylemesiyle, fırsat verildiğinde çocukların ne denli yetenekli olabileceklerini gördük.
Nazi kamplarında giyilen çizgili giysilerle sahneye çıkan Cenk Bonfil, Selim Cemal, Can Sisa ve  Yoel Kohen, II. Dünya Savaşı yıllarında gettolardan yiyecek çalıp satarak para kazanan çocukların  şarkısı olan  "Yisrolik"i  terör saldırısında yaşamını kaybeden Anette Rubinstein Talu’nun anısına Yidiş dilinde seslendirdiler.
 Çocuk korosundan Semi Moreno ve Nes’ten Rifka Mazliah "Yeruşalayim Şel Zahav" şarkısını Judeo Espanyol ve İbranice seslendirdiler. İsrail’de yapılan Festiladino Şarkı Yarışması’nda Estreyikas d’Estambol’a birincilik kazandıran  "Bendichos los Dichos" adlı parçanın ardından  birlikte seslendirilen "En Keloenu" ve "Gam Gam" ile konser sona erdi.
 Balerin Doris Aldiş’in zaman zaman yaptığı dans gösterisi konsere ayrı bir tat verdi.
Konser sonunda  dinletiden etkilenen Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Yaşar Paker Müziğe Destek Fonu’nun bu grup çalışmalarına  yetersiz kalabileceğini belirterek  müzik severleri  yardıma davet etti. Hahambaşı Rav İsak Haleva ise Bana’nın bu girişiminden ötürü kendisini kutladı ve kültür mirasımızın çocuklarımıza iletilmesinin önemini dile getirdi.
Seslendirilen  şarkıların aranjmanlarını yapan İzi Eli’nin yönetimindeki  Türk Yahudi Cemaati’nde  ilk kez oluşturulan 14 kişilik orkestra  da bu vesileyle ilk kez sahne aldı.
Konsere gelen izleyiciler  bu denli başarılı bir oluşumla karşılaşacaklarını hiç ummamışlardı. Orkestrayı ve  koroları,  her türlü sahne düzenini  bir orkestra şefi titizliğinde kusursuz yöneten,  ayrıca gecenin de sunumunu yapan İzzet Bana’yı takdir etmemek mümkün değil.
44 çocuğa bir baba şefkatiyle yaklaşarak,  müzik sevgisini aşılaması ve bir disiplin altında böyle bir eğitim verebilmesi de Bana’nın büyük bir başarısı… İzzet Bana yönetimindeki Estreyikas d’Estambol ve orkestrası ile Nes Büyükler Korosu’nun uluslararası platformlarda Türk Yahudi Cemaati’nin geleneksel müziğini onurla temsil edeceklerine inanıyoruz.
İzzet Bana, estreyikas d’Estambol grubunun on üyesiyle 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda CNN’nin konuğu olacaklar.