Papa`dan Filistin Devleti çağrisi

ADL , UNESCO`dan Polonya`nın isteği üzerine; Auschwitz-Birkenau`nun isminin, Alman bağlantısını gösterecek şekilde değiştirilmesini istedi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Papa XVI. Benedict, geçen pazar günü, Paskalya bayramını kutlamak amacı ile Roma’daki St. Peter meydanında bir vaaz verdi. Yaptığı konuşmada dünyanın üzerindeki felaketlerden bahsetti

Geçen Pazar günü, Papa XVI. Benedict, aynı zamanda 79. doğum gününe denk gelen Paskalya Bayramını kutlamak amacı ile St. Peter meydanında halka ve turistlere uluslar arası sorunları içeren bir konuşma yaptı.
Konuşmasında birinci sırada Irak savaşına yönelik söylemde bulundu. Irak’ta süregelen felaketin sona ermesi için tüm dünya uluslarına çağrıda bulundu. Ayrıca bir yandan İran’da inşasına devam edilen nükleer tesisleri kınarken diğer yandan uluslararası kuruluşlara ve barış yanlısı devletlere seslenerek orta yolun bulunması gerektiğini dile getirdi.
Papa, konuşmasına Ortadoğu’nun en önemli sorunu olan İsrail-Filistin meselesine değinerek devam etti. Kutsal topraklarda barışın biran evvel sağlanması için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyleyen Papa, Filistinlilerin de devlet olarak yaşama hakkı olduğunu savundu. Ayrıca Papa, İsrail devletinin barış içinde varolması için çalışan uluslararası toplumun Filistinlilere de yardım eli uzatması gerektiğini dile getirdi.
Papa, konuşmasının diğer bir bölümünde ise tüm din, kültür ve ırklara çağrıda bulunarak terör tehdidinin ortadan kalması için bütün dünya milletlerinin birlikte çalışmayı ve karşısındakini hoş görmeyi öğrenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Paskalya Bayramını kutlamak amacı ile yaptığı ilk konuşmasını, halkını geleneksel selamlaması ile bitirdi. Papa  II. John Paul, geçen sene, Paskalya bayramından altı gün sonra hayata veda etmişti.