İran, Rusya ve Suriye`den Hamas`a mali yardim sözü

ADL , UNESCO`dan Polonya`nın isteği üzerine; Auschwitz-Birkenau`nun isminin, Alman bağlantısını gösterecek şekilde değiştirilmesini istedi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
ABD ve AB’nin mali yardımı kesmesinden sonra İran ilk kez cumartesi günü FÖY’e 50 milyon Dolar tutarında yardım yapacağını açıkladı. Hemen ardından Rusya ve Suriye de FÖY’e yardım sözü verdi

İran’ın Hamas ile olan yakın ilişkileri zaten biliniyordu, İran’ın kabul etmemesine rağmen bu ülkenin Hamas’a daha öncede yardım ettiği düşünülüyor. Cumartesi günü yaptığı açıklamada İran Dış işleri Bakanı Mottaki, FÖY’e yardım yapılacağını söyledi. Iran daha evvelde Filistine yardım edeceğini söylemişti fakat bir rakam telaffuz etmemişti. Mottaki yaptığı açıklamada Filistin halkının iradesinin Batının kesilen yardımından etkilenmemesi gerektiğini söyledi. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ise diğer İslami ülkeleri de Hamas’a maddi destek vermeye çağırdı. İran Parlamento sözcüsü Gholam Ali Haddad eğer bütün Müslüman ülkeler Hamas’a yardım ederse Batının yardımına zaten gerek kalmayacağını söyledi.
Bu mali yardım uluslararası baskı altında davranışlarını değiştirme eşiğinde olan Hamas’ın üzerindeki etkisini arttırabilir. Batıdan gelen yardımların kesilmesinden sonra Hamas Arap ülkelerinden yardım istedi. Arap ülkelerinden gelen 55 milyon dolarlık yardım sözüne karşın şu ana kadar bu yardımlar Hamas hükümetine ulaşmadı. Bir taraftan ABD’nin Arap ülkelerine Hamas’a yardımda bulunmamaları konusunda baskı yaparken diğer taraftan Hamas’ın başarısının diğer militan örgütlere ilham kaynağı olacağından korkan Arap ülkeleri Hamas’a yardım etmekten kaçınıyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmede FÖY’e yardım etmeyi planladıklarını açıkladı. Dışişleri Bakanı Rusyanın yapacağı yardımın miktarını açıklamadı. Rus bakan yaptığı açıklamada Hamas yönetimi ile ilişki kurmanın gerekliliği üzerinde durdu. Uluslararası camianın Hamas’a isteklerini yaptırmanın ve Hamas’ın İsrail’i tanımasının tek yolu olduğunu sözlerine ekledi. Suriye yönetimi de yaptığı bir açıklamada FÖY’e yardım amacıyla tüm ülke çapında bir yardım kampanyası başlatacağını söyledi.