Polonya "Auschwitz" in isminin değiştirilmesini istiyor

ADL , UNESCO`dan Polonya`nın isteği üzerine; Auschwitz-Birkenau`nun isminin, Alman bağlantısını gösterecek şekilde değiştirilmesini istedi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
ADL (Hakaret Karşıtı Lig), UNESCO  (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu)’dan konsantrasyon kampının adını "Eski Nazi Almanya’sının İmha Kampı Auschwitz-Birkenau" olarak değiştirmesini istedi.
İsrail’deki Simon Wiesenthal Merkezi Başkanı Efraim Zuroff "ADL, Polonyalıları Nazi savaşı suçlularının ceza davalarını arttırtması için ikna etmeli. Çünkü bununla destek alabilirlerse asıl yapmaları gereken konudan uzaklaşacaklar -ki bu zaten politik olarak zor- ve yapmayacaklar" dedi.
Anti-Semitizm hakkında çalışmaları olan Yahudi Üniversitesi Sassoon’u başında olan Rober Wistrich’in dediği gibi Zuroff ta Polonya kamplarındaki Alman rolünün tanımlanmasının doğru olacağını söyledi. Wistrich, ülkenin kendini Ikinci Dünya Savaşında "Şehit, kahraman ülke" olarak yansıtma eğilimine değinip "Tarihe duyarlılık açısından yasal bir nokta. Yine de insan haklı olarak Polonya’nın bunu politik ya da başka amaçlar için kullanmayacağını bilmek istiyor." dedi.
ADL Başkanı Abraham Foxman, organizasyonunun amacının "tarihin düzeltilmesi" anlamında Polonya için de önemli olduğunu anlattı. "Eğer biz adil olmazsak nasıl başkalarının adil olmasını bekleriz?" dedi. Zuroff ise " Özellikle ADL’nin Doğu Avrupa ile bu kadar ilgilenmesi bana tuhaf geliyor." dedi. Polonya Hükümeti konuşmacısı Jan Kaspryzk "Savaştan sonraki yıllarda, eski Auschwitz-Birkenau konsantrasyon kampı tamamen Almanyaki Nazi rejiminin aktiviteleri ile ilişkideydi" dedi. Zuroff "Auschwitz için sorumlu değillerdi bu bir gerçek ama diğer suçlar için sorumlular. Auschwitz adının değiştirilmesi eforunun sebebi Holokost suçluluğundan kendilerini soyutlama çabalarıdır" dedi. Ancak Foxman bu iddiayı kabul etmedi. Foxman’a göre Polonya ile ilgili en önemli konu geçmişleri ve anti-semitizm ile dürüstçe yüzleşip yüzleşmedikleri. "Polonya’nın Holokost geçmişi yok. Almanya’nın Holokost geçmişi var. Polonya bir alandı. Orada Polonyalı işbirlikçiler vardı ama Macar ve Ukraynalı işbirlikçiler ve başkaları da vardı. Bu isteği incelemememiz için hiçbir sebep yok. Bence bu yapılması doğru olan şey" dedi.