İran`in nükleer tehdidi büyüyor

İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, daha güçlü bir nükleer santrifüj geliştirmek için testler yapıldığını açıkladı. Zenginleştirilmiş nükleer santrifüj, nükleer bomba yapımında kullanılabiliyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İran’ın karmaşık olmayan bir santrifüjle uranyumu zenginleştirdiğini kamuoyuna açıklayan İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, bu açıklamasından tam bir gün sonra, bir üniversitede yaptığı konuşmasında ülkenin PDŽ tip santrifüjü test ettiğini söyledi.  PDŽ tip santrifüj Pǃ tipe göre dört kat daha yüksek bir kapasiteye sahip. 
Şu anda İran’ın kullanmakta olduğu Pǃ tip santrifüj, ABD, Avrupa ve BM nükleer itiraz komisyonu tarafından takip ediliyor. PDŽ tip santrifüj yakıt üretiminde kullanabileceği gibi, bomba üretiminde de kullanılabileceğinden korkuluyor.  PDŽ tip santrifüj kullanılırsa, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum üretimi hızla artacak. 
Birleşmiş Milletler İran’dan uranyumu zenginleştirme projesine son vermesini istemiş, Tahran nükleer silah yapımı suçlamalarını ret ederek, nükleer programın amacının elektrik üretmek olduğunu açıklamıştı.  İran adına konuşan delege Ali Larijani, İran Televizyon’una verdiği demeçte; tehditlerin etkili olmadığını ve İran’ın nükleer programına devam edeceğini söyledi. Devlet Haber Ajansı’na açıklamada bulunan İran’ın Enerji Bakanı Parviz Fattah, devletin 20 adet nükleer santral yapma planı olduğunu söyledi.