Tel Aviv`de yine bir intihar saldirisi

Pazartesi günü Filistinli bir terörist tarafından Tel Aviv`in kuzeyinde bulunan merkezi bir otobüs durağında gerçekleştirilen intihar saldırısında dokuz kişi hayatını kaybederken, onlarca kişi yaralandı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçtiğimiz Pazartesi günü Tel Aviv’in kuzeyinde bulunan bir otobüs durağının yanındaki lokantada intihar saldırı meydana geldi. Saldırıda dokuz kişinin hayatını kaybederken, en az 40 kişi ise yaralandı.
Patlama 19 Ocak’ta yapılan ve 20 kişinin yaralanmasına sebep olan saldırıda da hedef alınan Falafel Rosh Ha’ir lokantasında meydana geldi. Lokanta, göçmen işçilerin çoğunlukta bulunduğu bir bölgede merkezi bir otobüs durağının bitişiğinde bulunuyor. Patlamada yaralanan dört kişi hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybettiği ve beş kişinin ağır yaralandığı bildirildi. Yaralılar Holon’daki Ichilov ve Wolfson Tıp Merkezi ile Hashomer’de bulunan Sheba Tıp Merkezi’nde tedavi altına alındı.
İntihar saldırısını İslami Cihad örgütü üstlendi. Adının Sami Salim Muhammed Hammed olduğu açıklanan 21 yaşındaki intihar saldırganının hazırladığı görüntülerini yayınladı. Batı Şeria’nın Jenin kasabasında ikamet eden Hammed hazırladığı videosunda İsrail cezaevlerindeki Filistinli mahkumları savunarak, ‘sırada daha çok bombacı var’ açıklamasını yaptı. İsrail polisi bombanın ağırlığının 5 ila 10 kilo arası olduğunu belirtirken, İslami Cihad düzeneğin 13 kilo geldiğini söyledi.
Hammed, Pesah Bayramı nedeniyle arttırılan güvenlik güçlerine rağmen Batı Şeria’dan Tel Aviv’e girmeyi başardığı belirtildi. Saldırı, yeni Knesset’in açılış töreninden iki saat evvel gerçekleşti. Saldırının ardından güvenlik güçleri görgü tanıkları tarafından Tel Aviv ve Kudüs arasındaki kontrol noktasında görülen mavi kamyonu araştırmaya başladı. Polis sözcüsü Micky Rosenfeld, yetkililerin kamyonla saldırı arasında direkt bağlantı olduğundan şüphelendiklerini belirtti. Olayla ilgili üç kişi gözaltına alındıktan sonra, saldırıyla bağlantıları olmadıkları anlaşılarak serbest bırakıldı.
Saldırı Hamas’ın iki hafta önce Filistin hükümetinin idaresine almasından sonra gerçekleşen ilk olay olarak kayda geçti. İslami Cihad bu olaydan önce İsrail’de düzenlenen son altı saldırıyı da üstlenmişti. Örgüt lideri Ramadan Shallah Pazar günü grubunun, Batı Şeria’dan İsrail’e intihar bombacısı gönderebilmek için çok çaba harcadığını belirtmişti.  Örgütün internet sitesinde Shallah’ın, direnmeye devam edeceklerini ve saldırıların asla sonunun gelmeyeceğini belirten bir açıklaması bulunuyor.

Olmert: ‘İsrail Tel Aviv saldırısına nasıl cevap vereceğini biliyor’

Saldırının ardından olayla ilgili konuşma yapan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail’in Tel Aviv saldırısına nasıl yanıt vereceğini çok iyi bildiğini söyledi. Olmert’in sözcüsü İsrail’in patlamayla ilgili Hamas’ı suçladığını belirtti.
Knesset’in açılışında konuşma yapan Olmert, intihar saldırısının yeni hükümetin açılış saatine tesadüfen denk gelmiş olabileceğini belirterek, "Gereken yol ve tutumla nasıl cevap vereceğimizi iyi biliyoruz ve bu tür olayları engellemen için aynı yolda devam edeceğiz" yorumunu yaptı. İsrail Dışişleri Bakanı sözcüsü Gideon Meir saldırılardan Hamas’ın sorumlu tutulduğunu; çünkü Hamas’ın terör örgütlerini durdurmak yerine desteklediğini belirtti: "Bizim açımızdan olayı El Aksa, İslami Cihad ya da Hamas’ın üstlenmiş olması önemli değil, hepsi Hamas temelli terörizm okulundan geliyor" Şimon Peres konuyla ilgili, "Bu çok acı verici. Fakat demokratik sürecimize devam edeceğiz. İşte biz buyuz" açıklamasını yaptı.
Hamas İslami Cihad’ın üstlendiği olayı kınamaya reddederek, saldırının bir ‘meşru müdafaa’ olduğunu söyledi. Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, eylemin ‘terör saldırı’ olduğunu söyledi. Abbas bu tür saldırıların Filistin’in çıkarlarına hizmet ettiğini de sözlerine ekledi ve Ortadoğu’daki barışı sağlamak amacıyla kurulan Dörtlü’ye de bölgedeki barışı sağlaması için çağrıda bulundu.
Amerika Birleşik Devletleri saldırının hemen ardından yaptığı açıklama ile devletlerin Ortadoğu barış sürecini hızlandırmak için çaba sarf etmeleri gerektiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Condeleezza Rice, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’yi arayarak saldırıyı kınadığını söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Water Steinmeier olayla ilgili yaptığı açıklamasında, Hamas hükümetinin terör saldırılarına karşı bir önlem almaması durumunda, çok kötü bir başlangıç yaptığını belirtti. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ise patlamayı ‘anlamsız ve gerekçesiz’ olarak tanımladı.