Holokost`u anma etkinliklerinde ‘Yaşama Taniklik` Sergisi

Günümüzden yaklaşık 65 yıl önce Avrupa`da gerçekleştirilen Yahudi Soykırımı, bu yıl 24- 27 Nisan tarihleri arasında etkinliklerle anılacak. Türk Musevi Cemaati bu kapsamda Anma duası töreninin yanısıra ve Kara Kare Film Günleri ile 27 Nisan gecesi "Yaşama Tanıklık" başlıklı sergi düzenliyor.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Daha geniş kitlelerin Holokost’u anlamaları ve bu konuda bilinçlenmelerini hedefleyen etkinlikte, İsrail’in en önemli Holokost müzelerinden olan Kudüs Yad Vaşem  ile  Lohamei Ha’Getaot’tan (Getto Savaşçıları Müzesi)  getirilen sergiler sunulacak. Bu sergide 1930- 1945 yıllarında Avrupa’da gerçekleşen Yahudi Soykırımı’nın tarihi obje ve fotoğraflarla gözler önüne serilecek.
Serginin önemli bir bölümünü de dünyanın bir çok ülkesinde sergilenen  “Visas For Life” oluşturuyor. “Visas For Life” II. Dünya Savaşı  yıllarında görevde bulundukları ülkelerde Yahudileri kurtarmak için büyük çaba gösteren diplomatları tanıtıyor. Bu kişiler Yahudileri kurtarmak uğruna  mesleklerini hatta yaşamlarını tehlikeye atmışlardı.
Aralarında  Selahattin Ülkümen gibi Türk diplomatların da  bulunduğu, bu kişiler Yad Vaşem Müzesi tarafından  "Righteous Among the Nations" (Uluslararası Dürüstler) olarak onurlandırıldılar.
27  Nisan  gecesi, Holokost yıllarında yaşananları daha iyi anlamak ve hissetmek için  bir Holokost kurtulanı olan Ruth Fayon katılımcılarla hikayesini paylaşacak. 1928 yılında Çekoslovakya’da dünyaya gelen Fayon, 1930’lu yıllarda Yahudilere yasaklar getirilmeye başlandığında ebeveynlerinin Arjantin’e kaçma girişimleri başarılı olmadı. Fayon,  Terezin, Auschwitz ve Bergen -Belsen kamplarında geçen üç acı dolu yılın ardından 1945’te  İngilizler tarafından kurtarılır.
Gecenin sonunda Yad Vaşem Müzesi  Ankor Korosu’ndan altı temsilci, bir dinleti sunacak. Söz konusu sergi, 30 Nisan – 5 Mayıs tarihleri arasında, gösterdikleri işbirliği sayesinde, Yeniköy’deki Avusturya Kültür Ofisi’nin sergi salonlarında izlenebilecek.