YAHUDİ DÜNYASINDAN...

Nelly BAROKASAlmanya demiryolları Holokost sergisine talipFransa`dan Alman ölüm kamplarına götürülen Yahudi çocukların fotoğraflarından oluşan bir sergi iki yıldır Fransa tren istasyonlarının duvarlarında sergilenmekteydi. Bu serginin düzenleyicileri arasında bulunan Beate Klarsfeld; "Bu serginin tren istasyonlarında yer alması çok önemliydi, böylece çok

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

EJC, Polonya’da bir radyoyu suçladı

Avrupa Yahudi Kongresi (EJC), Yahudilere karşı nefreti körükleyen ve radikal ideolojilerin yayılması yönünde yayın yapan Radio Maryja’yı şiddetle suçladı.
Radio Maryja’nın bir yorumcusu Stanislaw Michalkiewicz; Holokost’u ticarileştirerek Polonya Yahudilerinin mal varlıklarının tazmini için yürütülen çalışmaları eleştirerek hükümetin "tazminat ödemeleri" adı altında para ödemeye zorlandığını ifade etmişti. EJC, Polonya hükümetini AB’nin kin ve ayrımcılığa karşı mevcut yasaları doğrultusunda Radio Maryja yönetimine ve Stanislaw Michalkiewicz’e karşı önlem almaya çağırdı.
EJC, Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ve Başbakan Kazimierz Marcinkiewicz’e doğrudan gönderdiği mesajlarda antisemitizme karşı tedbir alınmasını istedi.
EJC, seçilmiş 40 lideri ile  yaklaşık iki buçuk milyon Yahudi’yi çatısı altında toplayan Avrupa Yahudi cemaatlerini temsil eden bir kuruluştur.

Tel-Aviv Üniversitesi Dominique de Villepin’i onurlandırdı

Fransa’daki Tel-Aviv Üniversitesi Dostları adlı bir kuruluş 31 mart günü Senato’da düzenlenen bir törenle Başbakan Dominique de Villepin’i onurlandırdı. Tel-Aviv Üniversitesi Rektörü İtamar Rabinovich Fransa Başbakanına George S. Wise Uluslararası Akademik İşbirliği madalyasını sundu.
Fransa Başbakanı Dominique de Villepin; Fransa ile İsrail arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi yönünde belirleyici rol oynaması, antisemitizme ve ırkçılığa karşı mücadele etmesi, ülkesinde üzerine aldığı sorumlulukları layığı  ile yerine getirmesi, uluslararası camiada Fransa’yı daha da saygın konuma taşımak için çaba göstermesi, bir şair, yazar ve entelektüel olarak katılımcılığı, Fransa’daki Tel-Aviv Üniversitesi Dostları kuruluşuna desteği, İsrail ve Yahudi ulusuna dostluğu nedeniyle George S. Wise Uluslararası Akademik İşbirliği madalyasına layık görüldü.
Yoğun gündemi nedeniyle  ödül törenine katılamayan Fransa başbakanını, Ulaşım ve Turizm Bakanı Dominique Perben temsil etti. Bakan Perben 300 kişinin katıldığı törende Başbakan Dominique de Villepin’in mesajını okudu. Uzun mesajının son bölümünde Ortadoğu sorununa değinen Villepin; "İki halkın da  siyasi bir çözümle varılabilecek barışa ihtiyacı var. Sizlerin en büyük savunucuları olduğunuz uluslararası hukuk değerleri, birbirine karşı saygı ve diyalogun kin ve şiddete karşı en iyi cevap olacağını düşünüyorum" dedi.