FIFA Manager 06

Alp ALKAŞKimileri için 1998`de çıkan Championship Manager 2, yaşı yetenler için ondan önce çıkmış olan Championship Manager`lar, bir oyuna kilitlenip saatlerce başından kalkamadığımız sayılı oyunlar arasında yerini almıştır.

Spor
9 Ocak 2008 Çarşamba
O günden beri de her sene yenilenen bu oyunlar biz menajerlik oyunu çılgınlarını bilgisayara bağımlı hale getirmiştir. Senelerce ismi dillerden düşmeyen CM(Championship Manager) geçtiğimiz sene oyunun üretici firmaları arasında yaşanan problemler dolayısıyla isim değiştirip Football Manager (FM) olarak piyasaya çıkmıştı. Bu pek çokları için bir hayal kırıklığıydı ve FM eski oyunların zevkini vermemekteydi. Bu sene FIFA, NBA, NHL ve MADDEN serilerinin başarılı üreticisi EA Sports de menajerlik oyunları piyasasına daha ciddi bir şekilde el atınca ortaya yepyeni bir oyun çıktı. EA Sports’un piyasaya sürdüğü bu yeni çılgınlığın adı: Fifa Manager 06
Oyuna getirilen çok önemli birkaç yenilik var. Bunlardan ilki maçları üç boyutlu olarak seyretme olanağı. Senelerce CM serisinden hep bunu beklemiştik. Sonunda EA Sports’un artık uzmanlaşmış olduğu kaliteli grafikleriyle maçları istersek bütün olarak, istersek özetleri ya da sadece golleri seyredebiliyoruz. Görüntülerdeki yapay zeka zaman zaman gerçekçilikten uzaklaşsa da genel olarak oyuna bu ekleme oldukça başarılı olmuş. Bir eksik de maçın özetini seyrederken pozisyon başlarında bazen maç skorunun değişiyor olması. Pozisyonun sonunun bir şekilde gol olacağını bilerek seyretmek zaman zaman heyecanı azaltıyor olmasına karşın, bazı pozisyonlarda skor değişmeden de gol olması bu hatayı hafifletiyor.
Bir diğer çok önemli yenilik ise oyunda menajere verilen yetkiler olmuş. Menajer olarak takımın kadro ve taktik kontrolünün yanında istenmesi halinde finansal ve kurumsal kontrole de sahip olabiliyoruz. Bu konularda sunulan pek çok detay oyunun gerçekçiliğinin artmasını ve sizin bütün kontrolü elimize geçirmenizi sağlıyor. Finansal olarak; kaç adet takım lisanslı ürünü stoku yapacağınızdan reklam panolarının sponsorlara verilmesine, stadyum isminin satılmasına ve halka arza kadar pek çok karar alabiliyorsunuz. Kurumsal olarak da başka ülkelerde açacağınız altyapı kamplarından, kulübe ait binalara (Hastane, antrenman sahası, kulüp binası vb.) ve stadyuma kadar her şey sizin kontrolünüzde.
Detaylara ne kadar hâkim olduğunuzu göstermek için stadyum yapımını biraz daha detaylı anlatmak istiyorum. Stadyum menüsüne geldiğinizde temel olarak iki seçeneğiniz var. Bunlardan ilki bir mimardan istenilen kapasitede yapılacak bir stadyum için teklif almak. Teklifi aldıktan sonra mimarın önerdiği stadyumun üç boyutlu halini görebileceğimiz ve içinde gezebileceğimiz bir olanak da verilmiş. Bu teklif üzerinde istediğimiz değişiklikleri yapma hakkına da sahibiz. İkinci ana seçenek ise kendi stadyumumuzu kendimiz yapmak. Bu durumda sunulan olasılıklar gerçekten mükemmel. Kat kat yapabileceğimiz tribünlerin eğikliği, ne kadar birbirleriyle örtüşeceği,  çatılarının modelleri, VIP localarının kaç kat ve nerede olacağı, kaç kapının olacağı ve tribün yüksekliğine göre nereye yerleştirileceği, kapıların yanlarındaki merdivenlerin türü, basın tribününün yeri, ışıklandırmanın yere çakılan direklerden mi yoksa tribünün üzerine çakılı ışıklardan mı verileceği gibi olasılıklar bizlere sunulmuş. İsterseniz tribünlerin üzerine takım logonuzu ya da istediğiniz herhangi bir şeyi yaza hakkına da sahipsiniz. Bunca detayın arasında kaybolmadan dilediğimiz stadı yapmak tamamen bizim elimizde.
Oyunun geri kalanını kurcalamanız için size bırakmadan evvel değinmem gereken son özellik ise kendi takımımızı kurma şansımızın olması. Oyunun başında istediğimiz bir ülkede yeni bir takım kurarak (gerekirse takımımız için küçük bir , ülkenin mevcut en alt liginde oyuna başlıyoruz. Stadyumun adına, taraftarların nasıl çağırılacağına, takımın formasına karar verdikten sonra tek bir yardımcı, 5000 kişilik bir stadyum ve yaş ortalaması otuzdan yüksek bir takımla oyuna başlıyoruz. Ve oyun bizlere şöhretin basamaklarını tek tek tırmanmak için bir olasılık sunuyor.  Takımımızın her şeyini kontrol ediyor olduğumuz için, zaman zaman oldukça zorlaşan bu oyun tipi, bir kulüp menajer ve yöneticiliğinde elinizde var olan bütün olasılıkları size sunması açsından oldukça gerçekçi ve bir o kadar da eğlenceli olmuş.
Uzun süredir bir menajerlik oyunları oynayanların tam dişine göre bir oyun var ortada. Tavsiyem ilgilenenlerin geç kalmadan kendi kopyalarını edinmeleri ve bu oyunun keyfini çıkaramaya başlamaları olacaktır.