Yaşar Aksoy İKD`nin konuğuydu

Batya KEBUDİBekarlara ilginç bir önerim var aslında! Sonra duyduk duymadık demeyin.`Çok eğlenceli bir gece geçirmek isterim` diyorsanız, yazının devamını okumalısınız…

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Semi ASAL / İzmir

Kültür Sohbetleri’nde  bir çok önemli ismi ağırlayan İzmir Kültür Derneği'nin bu haftaki konuğu, İzmir kent kültürü denince akla ilk kişilerden olan Yaşar Aksoy'du. Ünlü yazar ile yapılan bu sohbet, İzmir Yahudileri arasındaki edebiyata gönül vermiş kişileri de buluşturan bir etkinlik oldu. Uzun yıllardır İzmr cemaatinin gerçekleştirdiği birçok faaliyete katılan ve imza atan Aksoy, sohbet sırasında kendisini dostlarının arasında hissettiğini defalarca vurguladı.
Şehirleri insanlara benzeten Aksoy, kent kültürünü de bu insanın ruhu olarak tanımladı ve bir zamanlar Victor Hugo'nun "prenses" olarak tanımladığı İzmir’in ruhunun, giderek körelmekte olduğundan yakındı. Bu noktada dinleyicilerle beraber, çıkış yolları arandı ve İzmir Musevi Cemaati'nin bu noktada alabileceği rol üzerinde duruldu.
Cana yakın tavırları ile dinleyicileri büyüleyen yazarın, İzmir’de yaşayan Yahudiler hakkında anlattığı hikayelerin yanı sıra Yahudi cemaatindeki bazı öğeleri konu alan şiirleri de büyük beğeni topladı. Aksoy gençlere kültürlerine sahip çıkmaları gerektiğini de öğütlediği sohbetin sonunda, cemaatin şimdiki ve eski başkanları söz alarak kendisine, verdiği destekten dolayı teşekkürlerini ilettiler.